Η Ρουάντα προσδιόρισε πρόσφατα την παραγωγή κάνναβης ως μία από τις κορυφαίες επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας, με στόχο να προσελκύσει τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια ρουβέλια (περίπου 17,5 εκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις. Η χώρα κατέταξε την ανάπτυξη μεταξύ των 100 κορυφαίων επενδυτικών ευκαιριών κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Invest Rwanda που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανάπτυξης της Ρουάντα (RDB), η παγκόσμια παραγωγή κάνναβης αναμένεται να αυξηθεί από τα σημερινά 28,3 δισ. δολάρια το 2021 σε 197,7 δισ. δολάρια το 2028, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 32%. Η RDB πρόσθεσε ότι η βιομηχανία κάνναβης αποτελεί σημαντική ευκαιρία που μπορεί να εξερευνηθεί περαιτέρω από τη Ρουάντα.

Τα βασικά προϊόντα με δυναμικό ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνουν τη βιομηχανική κάνναβη, τα βρώσιμα προϊόντα και τα έλαια κάνναβης. Η RDB δήλωσε ότι ένα εκτάριο αυτών των καλλιεργειών μπορεί να αποφέρει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό υψηλότερο από τα 300.000 δολάρια που μπορεί να προκύψουν από ένα εκτάριο ανθών.

Η Ρουάντα παρουσίασε σχέδια για την έναρξη της καλλιέργειας και εξαγωγής κάνναβης και των προϊόντων της πριν από δύο χρόνια, τα οποία περιλάμβαναν την παροχή ενός πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή καλλιέργεια, επεξεργασία, διανομή και χρήση της κάνναβης στη χώρα. Ένα χρόνο αργότερα, η χώρα όρισε 134 εκτάρια για την παραγωγή κάνναβης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παράδοση του φυτού στην τοπική αγορά.

Επί του παρόντος, έξι εταιρείες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία κάνναβης της Ρουάντα και μία από αυτές βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή. Ωστόσο, δεν έχουν δοθεί ακόμη άδειες. Εάν μια εταιρεία λάβει άδεια για την καλλιέργεια θεραπευτικών καλλιεργειών στη Ρουάντα, θα πρέπει να διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφαλείας που πρέπει να εγκριθεί από τα όργανα ασφαλείας της Ρουάντα, συμπεριλαμβανομένων καμερών CCTV, πύργων παρακολούθησης, φώτων στο δρόμο και ανθρώπινης ασφάλειας.

Η κάνναβη που παράγεται στη Ρουάντα θα προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγικούς σκοπούς και οι μεγαλύτερες αγορές που εξετάζονται είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη. Ο κύριος λόγος για την κίνηση της Ρουάντα να αρχίσει να παράγει θεραπευτικές καλλιέργειες είναι να συμβάλει στην έρευνα για την υγεία και τη φαρμακευτική σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων.

Η Ρουάντα διαθέτει νόμο που διέπει τα ναρκωτικά, τις ψυχότροπες ουσίες και τις πρόδρομες ουσίες, ο οποίος επιβάλλει πρόστιμα μεταξύ 500.000 και 5 εκατομμυρίων ρουβλίων και ποινές φυλάκισης από τρία έως πέντε χρόνια για όποιον βρεθεί να χρησιμοποιεί παράνομα μαριχουάνα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση προϊόντων κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς παραμένει παράνομη στη Ρουάντα.

Συμπερασματικά, η βιομηχανία κάνναβης της Ρουάντα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε θεραπευτικές καλλιέργειες υψηλής αξίας. Η δυνητική ανάπτυξη του κλάδου προβλέπεται να είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια, με την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κάνναβης. Τα μέτρα ασφαλείας και το ρυθμιστικό έργο της Ρουάντα θα διασφαλίσουν την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας προϊόντων κάνναβης που θα συμβάλουν στην υγεία και τη φαρμακευτική έρευνα σε όλο τον κόσμο.