Aν και η γραμμή παραγωγής της Somai Pharmaceuticals , που βρίσκεται 30 λεπτά έξω από τη Λισαβόνα, δεν είναι πλήρως λειτουργική , όμως παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να ντυθούν με αντιβακτηριακές ποδιές, παπούτσια και δίχτυα για τα μαλλιά. Όταν κατασκευάζεις φαρμακευτικά προϊόντα με την υψηλότερη πιστοποίηση, η αποφυγή της μόλυνσης από την παραγωγή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Αυτά τα 42 φαρμακευτικά προϊόντα θα δώσουν στους γιατρούς ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων σε διαφορετικούς ανθρώπους. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη είναι περίπου 50-55 ετών – δείχνοντας σαφώς ότι το φάρμακο δεν εκτιμάται μόνο από χίπηδες σε μουσικά φεστιβάλ, όπως υποδηλώνει το στίγμα.

Η υπ’ αριθμόν ένα κατηγορία ενδείξεων που αντιμετωπίζονται σήμερα με κάνναβη είναι ο πόνος. Στη συνέχεια,  παθήσεις όπως η επιληψία, η σκλήρυνση και η αρθρίτιδα.

Ενώ οι γιατροί μπορούν σήμερα να συνταγογραφούν αυτά τα προϊόντα κάνναβης ως φάρμακα, οι θεραπείες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί μέσω της διαδικασίας κλινικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί απλώς να πει “αυτό μπορεί να βοηθήσει την αρθρίτιδά σας” και όχι “είμαστε κλινικά βέβαιοι ότι αυτό θα βοηθήσει την αρθρίτιδά σας”.

Εκτός από την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να συνταγογραφηθούν, η εταιρεία δρομολογεί επίσης κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη εγκεκριμένων φαρμάκων με βάση την κάνναβη για τον χρόνιο πόνο και την αρθρίτιδα.

Σήμερα υπάρχουν 200 χιλιάδες ασφαλισμένοι ασθενείς στη Γερμανία που χρησιμοποιούν θεραπείες με κάνναβη, ενώ σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 17 χιλιάδες ασθενείς, με τον αριθμό αυτό να “αυξάνεται ραγδαία” κάθε χρόνο.

Η ζήτηση για κάνναβη στην Ευρώπη πρόκειται να εκτοξευτεί, με τη Γερμανία να φαίνεται ότι θα νομιμοποιήσει πλήρως την κάνναβη τα επόμενα χρόνια .

Αν η Γερμανία προχωρήσει, φαντάζομαι ότι η Πορτογαλία θα είναι σχεδόν ακαριαία.

Αυτό, λέει, συνοδεύεται από ένα γενικότερο κύμα χαλάρωσης γύρω από τους κανονισμούς για την φαρμακευτική κάνναβη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι αφελείς σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μαζική αύξηση του μεγέθους της ευρωπαϊκής αγοράς κάνναβης τα επόμενα χρόνια.Επί του παρόντος υπάρχουν εκατοντάδες ιδρυτές σε όλη την Ευρώπη που υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες καλλιέργειας για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση.

Πριν ξεκινήσει την εταιρεία το 2020, ο Sassano ήταν διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κάνναβης Solaris Farms. Είναι φανερό ότι απολαμβάνει την ευκαιρία να μεταφέρει αυτή την τεχνογνωσία στην Ευρώπη, όπου η αγορά είναι νεότερη και ο ανταγωνισμός λιγότερο έντονος.

“Προερχόμαστε από την αγορά των ΗΠΑ, όπου βρισκόμαστε σε πολύ πιο ανταγωνιστική θέση. Είμαστε συνηθισμένοι σε πολύ χαμηλότερους στόχους τιμών, οπότε μπορούμε εύκολα να επιτύχουμε μια πολύ πιο κερδοφόρα εμπειρία εδώ”, λέει.

Ως η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στην ήπειρο και ως πρωτοπόρος, ο Sassano λέει ότι η Somai θα παράγει πωλήσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ το 2023, με το ποσό αυτό να διπλασιάζεται το 2024 και να ανεβαίνει στα 35 εκατ. ευρώ το 2025. Λέει ότι η κερδοφορία θα πρέπει να είναι εφικτή για την εταιρεία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η εταιρεία έχει ήδη αντλήσει 22 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από ένα μείγμα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οικογενειακών γραφείων και επενδυτών-αγγέλων, και θα αναζητήσει τραπεζικές συνεργασίες για τη χρηματοδότηση πραγμάτων όπως κλινικές δοκιμές και καταχωρίσεις προϊόντων σε διάφορες αγορές.

Η Πορτογαλία, είναι ένα ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση κάνναβης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ρυθμιστικές αρχές που θέλουν πραγματικά να πετύχει ο κλάδος και εν μέρει σε μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης και σχετικά φθηνού κόστους που εργάζονται σκληρά.