Χρόνος διαβάσματος: 3 λεπτά

Οι άνθρωποι στην Ταϊλάνδη μπορούν πλέον να καλλιεργούν φυτά κάνναβης στο σπίτι τους και να πωλούν τη σοδειά, αφού η χώρα αφαίρεσε τη κάνναβη από τον κατάλογο των απαγορευμένων ναρκωτικών.

Η Ταϊλάνδη είναι το πρώτο  έθνος που προωθεί μια τέτοια κίνηση στη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή γνωστή για τους αυστηρούς νόμους περί ναρκωτικών.

Αλλά η ψυχαγωγική χρήση εξακολουθεί να απαγορεύεται, παρόλο που οι υποστηρικτές λένε ότι η χαλάρωση ουσιαστικά αποποινικοποιεί τη κάνναβη.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ανάπτυξη ενός τοπικού εμπορίου κάνναβης θα δώσει ώθηση στη γεωργία και τον τουρισμό.

Χαρίζει ακόμη και ένα εκατομμύριο δενδρύλλια κάνναβης στους πολίτες για να ενθαρρύνει την καλλιέργεια

“Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και το κράτος να αποκτήσουν εισόδημα από τη κάνναβη”, δήλωσε ο Anutin Charnvirakul, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υγείας, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα.
Μοιράστηκε στο Facebook μια φωτογραφία ενός πιάτου κοτόπουλου μαγειρεμένου με κάνναβη, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να πουλήσει το πιάτο αν ακολουθούσε τους κανόνες – ο κυριότερος είναι ότι τα προϊόντα πρέπει να περιέχουν λιγότερο από 0,2% τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την ένωση που δίνει στους χρήστες το αίσθημα της “μαστούρας”.

Από την Πέμπτη, τα νοικοκυριά θα μπορούν να καλλιεργούν έως και έξι φυτά κάνναβης στο σπίτι τους, αν εγγραφούν στις αρχές, ενώ και οι εταιρείες μπορούν επίσης να καλλιεργούν το φυτό με άδεια.

Οι πελάτες θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν πιάτα και ποτά με μείγμα κάνναβης σε εστιατόρια.

Οι κλινικές σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν επίσης να προσφέρουν πιο ελεύθερα την κάνναβη ως θεραπεία. Η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης το 2018.

Ωστόσο, η χρήση του φαρμάκου για προσωπική χρήση εξακολουθεί να είναι παράνομη. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην καπνίζουν δημόσια, λέγοντας ότι θεωρείται δημόσια ενόχληση και οι παραβάτες κινδυνεύουν με σύλληψη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση λέει ότι στοχεύει επίσης να απελευθερώσει περίπου 4.000 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη.

Η Ταϊλάνδη, με το τροπικό κλίμα που επικρατεί όλο το χρόνο, έχει μακρά ιστορία με την κάνναβη, την οποία πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούσαν συνήθως σε παραδοσιακά φάρμακα.

Ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου για τον έλεγχο της κάνναβης εξετάζεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τη χρήση.

Είναι λοιπόν νόμιμο ή όχι;; Καθώς η τουριστική οικονομία της Ταϊλάνδης ανακάμπτει από τον μακρύ ύπνο του Covid, πολλοί επισκέπτες θα αναρωτιούνται αν το νέο φιλελεύθερο καθεστώς που διέπει την κάνναβη σημαίνει ότι μπορούν να ανάψουν ένα τσιγαριλίκι όπου και όποτε θέλουν.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι όχι, δεν μπορείτε να καπνίζετε μαριχουάνα σε δημόσιο χώρο και εξακολουθεί να είναι παράνομη η πώληση ή προμήθεια οποιουδήποτε εκχυλίσματος που περιέχει περισσότερο από 0,2% της κύριας παραισθησιογόνου ένωσης THC.

Ο επίσημος στόχος είναι η Ταϊλάνδη να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των γειτόνων της για να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της προσοδοφόρας αγοράς για θεραπείες υγείας με χρήση παραγώγων της κάνναβης, ιδίως της πιο ήπιας ένωσης CBD. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κίνητρο: η μείωση του συνωστισμού σε ορισμένες από τις πιο υπερπλήρεις φυλακές του κόσμου.

Πράγμα που σημαίνει, θεωρητικά, με την καλλιέργεια του φυτού σε οποιεσδήποτε ποσότητες να έχει πλέον νομιμοποιηθεί πλήρως, ότι η αστυνομία είναι πλέον απίθανο να συλλαμβάνει ανθρώπους μόνο για κατοχή κάνναβης.

Ήδη υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ταϊλάνδη, οι οποίες λειτουργούσαν ακόμη και πριν από τον νέο νόμο, προσφέροντας μια ολόκληρη σειρά προϊόντων κάνναβης, όπως εστιατόρια που βάζουν τα φύλλα σε ταϊλανδέζικα κάρυ. Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι αρχές μπορούν να ρυθμίσουν την ποσότητα THC που περιέχουν.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι επιτρέπει την παραγωγή και την κατανάλωση αποκλειστικά για ιατρικούς και όχι για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά στην πράξη αυτή η γραμμή είναι ήδη θολή.