Ο σπόρος κάνναβης έχει χαρακτηριστεί superfood, αλλά σε αντίθεση με κάποιες άλλες τροφές που έχουν την ίδια κατηγοριοποίηση, πιθανότατα αξίζει περισσότερο από άλλες τροφές αυτό το χαρακτηρισμό.

Φυσικά και άλλα χαρακτηριστικά του σπόρου κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης παράγονται από την βιομηχανική κάνναβη, μία ποικιλία κάνναβης σατίβα, που έχουν χιλιάδες άλλες χρήσεις εκτός από την χρήση στα τρόφιμα. Στην ουσία οι σπόροι κάνναβης δεν είναι τίποτα άλλο από ξηροί καρποί. Οι σπόροι έχουν σφαιρικό σχήμα και ζυγίζουν περίπου 0,0025 γραμ. συμπεριλαμβανομένου και του κελύφους.

Αποδοτικότητα καλλιέργειας σπόρων κάνναβης

Σε μια κουταλιά σούπας μπορεί να χωρέσουν έως και 600 σπόροι. Αποδίδει περίπου 0,6 έως 2,4 τόνους ανά εκτάριο. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Τι κάνει τους σπόρους κάνναβης τόσο καλούς;

Οι σπόροι κάνναβης έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Θεωρούνται μία πολύ καλή πηγή τροφής και έχουν ευχάριστη γεύση σαν τους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να καταναλωθούν ωμοί καθώς και να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, να αλεστούν και να γίνουν αλεύρι, να μετατραπούν σε φυτικό γάλα καθώς και να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λαδιού. Το λάδι κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αλλά και στην παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών, σαπουνιών ή ακόμα και ως καύσιμο.

Το λάδι παράγεται μέσω της σύνθλιψης το οποίο παράγει ένα σκουρόχρωμο υγρό έως πολύ ανοιχτόχρωμο πράσινο χρώμα.

Οι σπόροι κάνναβης έχουν THC και CBD;

Η βιομηχανική κάνναβη έχει πολύ χαμηλά επίπεδα της ψυχοδραστικής ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης THC, και η περισσότερη ουσία βρίσκεται στα φύλλα καθώς και στους ανθούς κάνναβης. Οι σπόροι κάνναβης από την άλλη έχουν ελάχιστο THC έως καθόλου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κανναβιδιόλη (CBD).

Υπάρχουν αντενδείξεις για αλλεργίες από τους σπόρους κάνναβης;

Επειδή οι σπόροι κάνναβης ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση τους αν έχουμε αλλεργίες. Θα ήταν σοφό πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιο ειδικό για αλλεργίες αν έχετε κάποιο ιστορικό. Περιπτώσεις αναφυλαξίας βέβαια είναι αρκετά σπάνιες αλλά συμβαίνουν.

Πως είναι ο σπόρος ξεφλουδισμένος;

Ο εξωτερικός φλοιός των σπόρων απομακρύνεται με χτυπήματα και στη συνέχεια βυθίζονται στο νερό όπου μένει μόνο ο πυρήνας στον βυθό και τα κελύφη επιπλέουν στην επιφάνεια. Τα κελύφη απομακρύνονται ο πυρήνας αποστραγγίζεται και στεγνώνει και είναι έτοιμος προς κατανάλωση.

Διατροφικές πληροφορίες για τους σπόρους κάνναβης

Θρεπτικά συστατικά Μονάδα Τιμή ανά 100 γραμ.
Water g 4.96
Energy kcal 553
Protein g 31.56
Total lipid (fat) g 48.75
Carbohydrate, by difference g 8.67
Fiber, total dietary g 4.0
Sugars, total g 1.50
Minerals
Calcium, Ca mg 70
Iron, Fe mg 7.95
Magnesium, Mg mg 700
Phosphorus, P mg 1650
Potassium, K mg 1200
Sodium, Na mg 5
Zinc, Zn mg 9.90
Vitamins
Vitamin C, total ascorbic acid mg 0.5
Thiamin mg 1.275
Riboflavin mg 0.285
Niacin mg 9.200
Vitamin B-6 mg 0.600
Folate, DFE µg 110
Vitamin A, RAE µg 1
Vitamin A, IU IU 11
Vitamin E (alpha-tocopherol) mg 0.80
Lipids
Fatty acids, total saturated g 4.600
Fatty acids, total monounsaturated g 5.400
Fatty acids, total polyunsaturated g 38.100
Fatty acids, total trans g 0.000
Cholesterol mg 0

Οι σπόροι κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, φυτικές ίνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, χαμηλό σε κακά λιπαρά είναι μία θρεπτική τροφή. Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι μία πάρα πολύ καλή πηγή των παραπάνω στοιχείων και αξίζει την ορολογία superfood.

Είναι το έλαιο κάνναβης καλύτερο από το ελαιόλαδο;

Όσον αφορά τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα, το έλαιο κάνναβης είναι πολύ υψηλό σε ορισμένους τύπους: λινελαϊκό οξύ (LA) Ωμέγα-6 * (43-62%) – πολύ υψηλότερο από πολλά προϊόντα ελαιολάδου. άλφα-λινολενικό οξύ, ωμέγα-3 (ALA, 22%), γάμμα-λινολενικό οξύ, ωμέγα-6 (GLA, 1–4%) ωμέγα-3 (SDA, 0-2%). Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το έλαιο κάνναβης είναι καλύτερο από το ελαιόλαδο για την καρδιά.

Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να μειώσει την πιθανότητα αύξησης της ινσουλίνης.

Είναι νόμιμοι οι σπόροι κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης είναι νόμιμοι σε όλο τον κόσμο. Οι απαγορεύσεις έληξαν τέλη του 2017.

Πού μπορώ να αγοράσω σπόρους κάνναβης;

Πολλά καταστήματα  πουλάνε σπόρους κάνναβης. Βιολογικά καταστήματα, καταστήματα υγιεινής διατροφής, καταστήματα με αποκλειστικά προϊόντα κάνναβης καθώς και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαβάζετε τις ετικέτες ώστε τα προϊόντα που παίρνετε να είναι ποιοτικά. Η διαφορά στην τιμή έγκειται στο αν οι σπόροι είναι ξεφλουδισμένοι ή όχι.