Η Tilray Brands Inc., μια κορυφαία εταιρεία κάνναβης με ισχυρή παρουσία στον Καναδά και την Ευρώπη, ενδέχεται να προβεί σε περισσότερες εξαγορές στον χώρο του αλκοόλ ή ακόμη και να επιχειρήσει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια προϊόντων, δεδομένου ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Irwin Simon. Η εταιρεία, η οποία πωλεί προϊόντα με το ψυχοδραστικό συστατικό THC της κάνναβης στον Καναδά, είχε σκοπό να δημιουργήσει μια υποδομή για πιθανή διανομή στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που το THC νομιμοποιηθεί ομοσπονδιακά. Ωστόσο, μετά την έλλειψη πολιτικής δράσης σε αυτό το μέτωπο, η Tilray δεν βλέπει πλέον να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε η εταιρεία στην κλήση για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία μπορεί να μετατοπίσει μέρος της καλλιεργητικής της ικανότητας σε φρούτα και λαχανικά – μόνο ως βραχυπρόθεσμο μέτρο – και σχεδιάζει να προβεί σε περισσότερες αγορές αλκοόλ για να δημιουργήσει το δίκτυο διανομής της στις ΗΠΑ σε περίπτωση που αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέρα για την κάνναβη. “Υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στον κόσμο σε μαρούλια, ντομάτες, φράουλες”, δήλωσε ο Simon στην τηλεδιάσκεψη. “Εάν έχουμε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, θα αρχίσουμε να καλλιεργούμε φρούτα και λαχανικά σε ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις και να προμηθεύουμε τρόφιμα στον κόσμο;”

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην τηλεφωνική κλήση διερωτήθηκαν τι είδους περιθώρια κέρδους θα μπορούσε να έχει η εταιρεία από τα “επώνυμα” λαχανικά και αν θα έπρεπε αντ’ αυτού να μειώσει την καλλιεργητική της ικανότητα. Ο κύριος στόχος της εταιρείας εξακολουθεί να είναι η καλλιέργεια κάνναβης και αυτό θα ήταν μια “προσωρινή γέφυρα”, απάντησε ο Simon. Οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν ξανά σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη νομιμοποιήσουν την κάνναβη και επιτρέψουν τις εξαγωγές από τον Καναδά, δήλωσε ο Simon σε ξεχωριστή τηλεφωνική συνέντευξη μετά την κλήση. Η Tilray θα μπορούσε επίσης να συνάψει συμφωνίες για την καλλιέργεια κάνναβης για άλλες καναδικές εταιρείες. Η Tilray προσβλέπει στην ημέρα που θα χρησιμοποιήσει όλες τις εγκαταστάσεις της για την κάνναβη, αλλά δεν έχει νόημα να τις ναρκοθετήσει ή να τις έχει σε λειτουργία κάτω από τη δυναμικότητα μέχρι τότε, πρόσθεσε ο Simon.

Η Tilray έχει ήδη στην ιδιοκτησία της τις εταιρείες παραγωγής craft μπύρας SweetWater Brewing Co και Montauk Brewing Co, καθώς και μια εταιρεία παραγωγής μπέρμπον, την Breckenridge Distillery. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τη διανομή της Montauk Brewing εκτός της περιορισμένης περιοχής της στα βορειοανατολικά. Βλέπει επίσης περισσότερες εξαγορές στον τομέα της ευεξίας, όπως η Manitoba Harvest, η επιχείρηση τροφίμων κάνναβης. Έχει σχέδια να λανσάρει ένα ποτό CBD στις ΗΠΑ, το Happy Flower, στις αρχές του 2023.

“Αν υπήρχε ένα εθνικό εμπορικό σήμα, θα το εξετάζαμε και αυτό”, δήλωσε ο Simon στην τηλεφωνική συνέντευξη, μιλώντας για το ενδιαφέρον της Tilray για την μπύρα. Είπε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για μάρκες αλκοόλ στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά.

Μετά τη νομιμοποίηση, η χρήση κάνναβης αναμένεται να κανιβαλίσει τις επιχειρήσεις αλκοόλ, αλλά προς το παρόν, η απόκτηση βιοτεχνικών ζυθοποιών είναι ένας τρόπος για να επεκτείνει η Tilray την παρουσία της στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Simon. Τα σχέδια νομιμοποίησης της Ευρώπης έχουν επίσης καθυστερήσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ζήτηση δεν έχει υλοποιηθεί στον Καναδά για να συμβαδίσει με τις τεράστιες εγκαταστάσεις καλλιέργειας που έχουν κατασκευάσει η Tilray και οι περισσότερες από 900 άλλες εταιρείες κάνναβης.

Η Tilray μίλησε για το πώς θα μπορούσε να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις στο Οντάριο και κοντά στο Βανκούβερ που δεν χρησιμοποιούνται και πώς έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για την καλλιέργεια κάνναβης μετά τη συγχώνευση του 2020 με την Aphria. Η Tilray ανακοίνωσε ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 144,1 εκατ. δολάρια, χάνοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 155,5 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένες ζημίες 6 σεντς ανά μετοχή, ικανοποιώντας τις εκτιμήσεις. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 3,7% στις 12:41 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης.

Συμπερασματικά, η Tilray, όπως και πολλές άλλες εταιρείες κάνναβης, αναζητά νέες ευκαιρίες, καθώς η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει όπως αναμενόταν. Η εταιρεία μπορεί να κάνει περισσότερα εξαγορές στους τομείς του αλκοόλ και της ευεξίας, καθώς και να μετατοπίσει ενδεχομένως μέρος της καλλιεργητικής της ικανότητας σε φρούτα και λαχανικά ως βραχυπρόθεσμο μέτρο. Αυτό θα επέτρεπε στην εταιρεία να αναπτύξει το δίκτυο διανομής της στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα καλλιεργητική της ικανότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tilray, Irwin Simon, δήλωσε ότι αν η εταιρεία έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά για να προμηθεύει τρόφιμα στον κόσμο. Ωστόσο, ο κύριος στόχος της Tilray παραμένει η καλλιέργεια κάνναβης και οποιαδήποτε στροφή σε άλλους τομείς θα ήταν μια προσωρινή λύση, μέχρι η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη να επιτρέψει τις εξαγωγές από τον Καναδά.