Η Τσεχική Δημοκρατία κάνει βήματα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης με σχέδια προτάσεων που θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα. Οι προτάσεις αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας ρυθμιζόμενης αγοράς κάνναβης που θα επιτρέπει την κατανάλωση έως και 5 γραμμαρίων κάνναβης την ημέρα για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτή η νομιμοποίηση συνοδεύεται από ορισμένους όρους.

Σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά σχέδια, οι καταναλωτές θα πρέπει να εγγράφονται σε μια βάση δεδομένων και να καταβάλλουν ετήσιο τέλος, ενώ οι καλλιεργητές και οι πωλητές θα υπόκεινται σε ετήσια τέλη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιβάλει αυστηρά όρια στην ποσότητα της κάνναβης που διατίθεται στην αγορά, ενώ θα επιβληθούν φόροι και τέλη αδειοδότησης για τη δημιουργία εσόδων.

Ο συντονιστής της κρατικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, Jindřich Vobořil, και το Κόμμα των Πειρατών εκτιμούν ότι η νέα πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια κορώνες Τσεχίας (85 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως για την κυβέρνηση. Εκτός από τα έσοδα, ο Vobořil εξηγεί ότι μια αυστηρά ελεγχόμενη αγορά θα αυξήσει την προστασία των καταναλωτών και θα διασφαλίσει την ασφάλεια της παραγόμενης κάνναβης.

Το σχέδιο κανονισμών αναφέρει επίσης ότι η κάνναβη θα είναι διαθέσιμη για αγορά μόνο από εξειδικευμένα καταστήματα και οι συσκευασίες δεν θα περιέχουν διαφημιστικό υλικό ή εικόνες. Η διαφήμιση των προϊόντων κάνναβης θα απαγορευόταν επίσης. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν κάνναβη σε καταστήματα θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους σε ειδικό μητρώο και θα μπορούν να αγοράζουν μόνο μια περιορισμένη ποσότητα κάνναβης ανά μήνα, ώστε να αποτραπεί η μεταπώληση των νόμιμων προϊόντων τους.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Τσεχική Δημοκρατία δεν αποτελεί νέα ιδέα, καθώς η κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης έχει ήδη αποποινικοποιηθεί, ενώ η κάνναβη για ιατρική χρήση είναι νόμιμη από το 2013. Ωστόσο, η νέα αυτή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το επόμενο έτος, εφόσον εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Τσεχική Δημοκρατία κάνουν χρήση παράνομης κάνναβης σε διάφορες μορφές κάθε χρόνο και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα πρόταση θα ανακατευθύνει τους καταναλωτές σε νόμιμους πωλητές, μειώνοντας έτσι τη μαύρη αγορά.

Αν και η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Τσεχική Δημοκρατία με ημερήσιο όριο 5 γραμμάρια και υποχρεωτικό μητρώο καταναλωτών μπορεί να φαίνεται περιοριστική, αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός σε μια παγκόσμια κίνηση προς μια πιο υπεύθυνη και ρυθμιζόμενη χρήση κάνναβης. Με τη δυνατότητα να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα και να αυξήσει την ασφάλεια των καταναλωτών, η πρόταση μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για άλλες χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης.