Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τσέχος επίτροπος για τα ναρκωτικά Jindřich Vobořil ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει σχέδιο νόμου για την αγορά κάνναβης για χρήση από ενήλικες μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζοντας ότι μια πλήρως λειτουργική αγορά θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το 2024.

Η είδηση αυτή όχι μόνο τοποθέτησε την Τσεχική Δημοκρατία ως μία από τις πιο συναρπαστικές ευρωπαϊκές αγορές που πρέπει να παρακολουθήσετε το επόμενο έτος, αλλά και εστίασε την προσοχή στην περιοχή και τις πιθανές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις κάνναβης.

Εάν η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους να εγκαινιάσουν αγορές κάνναβης για χρήση από ενήλικες το 2024, η γειτονική Πολωνία θα μοιράζεται συλλογικά σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με χώρες όπου η κάνναβη είναι νόμιμη.

Αν και η ειδική ομάδα του πολωνικού κοινοβουλίου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι απίθανο να περάσει νομοθεσία, η Πολωνία διαθέτει ήδη μια από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και νωρίτερα φέτος προχώρησε σε νομοθετικές αλλαγές που αναμένεται να “έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη” της αγοράς κάνναβης της.

Κάνναβη στην Πολωνία

Η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε στην Πολωνία το 2017 ως φαρμακευτική πρώτη ύλη. Το 2018 εγκρίθηκε το πρώτο στέλεχος, ενώ το Sativex, ένα φαρμακευτικό έλαιο THC:CBD που συνταγογραφείται για τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις, νομιμοποιήθηκε στη χώρα το 2012.

Μέχρι το 2017, η φαρμακευτική κάνναβη ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω στοχευμένης εισαγωγής για έναν μόνο ασθενή.

Παρά τις αλλαγές αυτές, οι αυστηροί κανονισμοί και η έλλειψη αποζημίωσης για το φάρμακο, με τα 10 γραμμάρια ιατρικής κάνναβης να κοστίζουν μεταξύ 138 και 149 ευρώ, έχουν αποτρέψει την άνθηση του κλάδου.

Η αρχική απαγόρευση της εγχώριας καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης κατέστησε την Πολωνία πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές, γεγονός που οδήγησε επανειλημμένα σε διακοπές του εφοδιασμού, αφήνοντας τους ασθενείς χωρίς πρόσβαση για μήνες.

Παρόλα αυτά, η αγορά συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Τα πρώτα ακριβή στοιχεία σχετικά με την ποσότητα φαρμακευτικής κάνναβης που εισήχθη στην Πολωνία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2021, έδειξαν ότι οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί από 66 κιλά το 2019 σε 167 κιλά κατά τους επτά μήνες έως τον Αύγουστο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από αρκετούς μήνες ελλείψεων, η Πολωνία έλαβε το μεγαλύτερο φορτίο 140 κιλών ανθών από την Aurora Europe, το οποίο φέρεται να καταναλώθηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση κάνναβης της Prohibition Partners, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, οι Πολωνοί γιατροί εξέδωσαν 28.076 συνταγές σε 9.261 ασθενείς, καθιστώντας την Πολωνία μία από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI), μόνο το 8% των Πολωνών γιατρών έχει συνταγογραφήσει φαρμακευτικής κάνναβη, ενώ το 60% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση σχετικά με τα κανναβινοειδή, αν και το 50% αυτών δηλώνει ότι κάποιοι από τους ασθενείς τους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με κανναβινοειδή.

Οι κατευθυντήριες γραμμές γύρω από την φαρμακευτική κάνναβη στην Πολωνία είναι επίσης εξαιρετικά ασαφείς, καθώς “δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες γραμμές που να έχουν δημιουργηθεί από ιατρικούς συλλόγους ή κυβερνητικές υπηρεσίες για να καθοδηγήσουν τους κλινικούς γιατρούς στην εφαρμογή των κανναβινοειδών στην πρακτική τους.

Επιπλέον, δεν υπάρχει “κατάλογος εγκεκριμένων ενδείξεων, αντενδείξεων ή εθνικών συστάσεων για τον καθορισμό της δοσολογίας“, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην ποσότητα κάνναβης που μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία μιας ασθένειας.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά, όπου αναμειγνύονται ιατρικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Πρόσφατη πρόοδος

Τον Απρίλιο του 2021, δύο νέα νομοσχέδια κατατέθηκαν στο Sejm, την κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την εγχώρια καλλιέργεια κάνναβης και την απελευθέρωση της καλλιέργειας και παρασκευής φαρμακευτικής κάνναβης στην Πολωνία. Και τα δύο νομοσχέδια απορρίφθηκαν στις αρχές του 2022.

Ωστόσο, κρίσιμο είναι ότι υποβλήθηκε επίσης ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε τελικά από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Πολωνίας, πριν τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαΐου 2022.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο τροποποιεί τον νόμο για την καταπολέμηση της τοξικομανίας, επιτρέπει την καλλιέργεια και συγκομιδή “μη ινώδους κάνναβης για την παρασκευή φαρμακευτικών πρώτων υλών”.

Αυτό ουσιαστικά επέτρεψε την καλλιέργεια και την παρασκευή φαρμακευτικής κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής του φυτού ή της ρητίνης για την παραγωγή φαρμακευτικών πρώτων υλών.

Ο ιδρυτής της πολωνικής εταιρείας συμβούλων στρατηγικής και επιχειρήσεων κάνναβης Cannabis Partners, Arek Kuich, δήλωσε στο BusinessCann ότι η εξέλιξη αυτή είναι “εξαιρετικά σημαντική για τους Πολωνούς ασθενείς”.

“Οι αλλαγές αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πολωνικής αγοράς κάνναβης, και ιδίως της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης, και συνεπώς μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα της διανομής φαρμακευτικής κάνναβης”.

Πολωνία και βιομηχανική κάνναβη

Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος νέος νόμος προβλέπει την αύξηση του επιπέδου THC στην βιομηχανική κάνναβη από 0,2% σε 0,3%, πριν αυξηθεί ενδεχομένως σε 1%.

Ο Arek Kuich εξηγεί ότι ενώ η καλλιέργεια κάνναβης επιτρέπεται στην Πολωνία εδώ και αρκετό καιρό, η χρήση της περιοριζόταν στις “βιομηχανίες καλλυντικών, τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας και γεωργίας”.

Τώρα ο κατάλογος των χρήσεων για τις οποίες μπορεί να καλλιεργηθεί έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει την αποκατάσταση και την εξυγίανση της γης, τους σπόρους, τα τρόφιμα, την κτηνιατρική περίθαλψη, τη μελισσοκομία, τα λιπάσματα, την κυτταρίνη και το χαρτί, τη μόνωση, την παραγωγή σύνθετων υλικών, τα δομικά υλικά και τα φυσικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

“Οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη και παπαρούνα για δική τους χρήση σε λιγότερο από ένα εκτάριο ετησίως. Θα είναι επίσης δυνατή η καλλιέργεια παπαρούνας- μορφίνης και βιομηχανική κάνναβη για ιδία χρήση”.

“Yψηλότερο όριο THC 0,3% επιτρέπει την είσοδο στην αγορά εντελώς νέων ποικιλιών φυτών. Αυτό σημαίνει καλλιέργειες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών της Πολωνίας”.

“Ο νέος κανονισμός θα διευκολύνει τις πολωνικές εταιρείες να ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της καλλιέργειας και της αγοράς σπόρων παπαρούνας και ινώδους κάνναβης χάρη, μεταξύ άλλων, στη γρήγορη εγγραφή, στην άρση της υποχρέωσης λήψης ετήσιας άδειας, στην άρση των περιορισμών έκτασης, περιοχής και χρόνου στο εκδιδόμενο πιστοποιητικό”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kombinat Konopny, Maciej Kowalski, αυτό θα επιτρέψει στα πολωνικά χωράφια κάνναβης να επιστρέψουν στην ανάπτυξη το επόμενο έτος μετά από δύο χρόνια πτώσης που τα είδαν να μειώνονται σχεδόν στο μισό από το 2020.