Αξιωματούχοι της Ζιμπάμπουε ανέφεραν ότι αν ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο σύστημα εξαγωγής κάνναβης, τα έσοδα που αναμένεται να έχουν θα είναι περίπου 1,20 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η παραγωγή κάνναβης έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή εσόδων από εξαγωγές και φορολογικά εσόδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης Mthuli Ncube καθώς παρουσίασε πρόσφατα τον εθνικό του προϋπολογισμό για το 2021 στο κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε.

Η εκτίμηση εσόδων βασίζεται σε ένα σχέδιο που θα ορίζει φόρους κατά την εξαγωγή σε τρεις κατηγορίες: Τα έτοιμα συσκευασμένα έλαια κάνναβης που είναι έτοιμα για μεταπώληση θα φορολογούνται στο 10%. τα εκχυλίσματα- έλαια που απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία ή / και συσκευασία θα πληρώνουν φόρο επί των εξαγωγικών πωλήσεων 15%. και τα αποξηραμένα φαρμακευτικά άνθη κάνναβης θα φορολογούνται στο 20% σύμφωνα με την πρόταση του Ncube.

Η Ζιμπάμπουε συνέλεξε την πρώτη της νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης τον Φεβρουάριο του 2019 μετά την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης το 2018. Οι κανονισμοί για την οριοθέτηση της βιομηχανίας της κάνναβης κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο 2020.

Η νομοθεσία της Ζιμπάμπουε για την κάνναβη διέπει την γεωργία, την μεταποίηση, την προμήθεια, τη διανομή, την κατοχή, την πώληση και την μεταφοράμε βάση νόμους που χρησιμοποιούνται για επικίνδυνα φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και επιστημονικά προϊόντα. Οι παραγωγοί κάνναβης πρέπει να διαθέτουν άδεια από το Υπουργείο Υγείας και Παιδικής Φροντίδας. Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς παραμένει παράνομη στη Ζιμπάμπουε.

Οι πενταετείς άδειες διατίθενται για τρεις κατηγορίες: για γεωργία, έρευνα και αναπαραγωγή και εμπορία, υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο. Έχουν ήδη εγκριθεί τριάντα επτά άδειες, οι οποίες περιορίζονται σε νόμιμους κατοίκους της Ζιμπάμπουε. Μια αλλαγή πολιτικής που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος επιτρέπει στους επενδυτές να κατέχουν 100% των αδειών φαρμακευτικής κάνναβης.

Στη Ζιμπάμπουε επιτρέπεται να καλλιεργούνται μόνο καλλιέργειες κάνναβης που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να χορηγηθεί ειδική άδεια για μη εγκεκριμένες ποικιλίες.