Οι χρήστες κάνναβης μπορεί σύντομα να αποτελέσουν την πλειοψηφία των νέων ενηλίκων στην Περιφέρεια της Κολούμπια και σε αρκετές φιλικές προς την κάνναβη πολιτείες, μια τάση που δείχνει ένα πιθανό μέλλον αποστιγματισμένης κάνναβης σε μεγάλο μέρος του αμερικάνικού έθνους.

Περισσότεροι από τα δύο πέμπτα των νέων ανδρών και γυναικών σε εθνικό επίπεδο κάνουν τώρα χρήση κάνναβης τουλάχιστον περιστασιακά, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία, ένα ποσοστό που έχει αυξηθεί σταθερά σε μια δεκαετία αδιάκοπης νομιμοποίησης. Μεγάλο μέρος της τάσης αυτής οφείλεται στις νεαρές γυναίκες, οι οποίες έχουν σχεδόν καλύψει ένα χάσμα δεκαετιών μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τη χρήση κάνναβης.

Οι νέοι χρήστες κάνναβης υπερτερούν αριθμητικά έναντι των αποστασιοποιημένων στο Βερμόντ, όπου η ευφορική κάνναβη νομιμοποιήθηκε πλήρως μόλις αυτόν τον μήνα. Οι νέοι χρήστες κάνναβης πλησιάζουν την πλειοψηφία στο Κολοράντο, όπου η κάνναβη είναι νόμιμη εδώ και μια δεκαετία, και στην Ουάσινγκτον, όπου το ναρκωτικό διακινείται σε μια γκρίζα αγορά. Φτάνουν επίσης στην πλειοψηφία τους στο Όρεγκον, όπου οι ψυχαγωγικές πωλήσεις άρχισαν πριν από πέντε χρόνια.

Σε ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, η χρήση κάνναβης μπορεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών. Είναι δύσκολο να πούμε, διότι, πριν από το κίνημα νομιμοποίησης, η ομοσπονδιακή έρευνα για την κάνναβη επικεντρώθηκε κυρίως στους νέους.

Το ποσοστό όλων των ενηλίκων που δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει κάνναβη στη ζωή τους έφτασε το 49% το 2021, το υψηλότερο ποσοστό που μετρήθηκε σε μισό αιώνα δημοσκοπήσεων της Gallup.

“Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δούμε αυτό το ποσοστό να ξεπερνά το 50%”, δήλωσε η Lydia Saad, διευθύντρια κοινωνικής έρευνας στις ΗΠΑ για την Gallup.

Όταν ο οργανισμός δημοσκοπήσεων έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα, το 1969, μόνο το 4% των ενηλίκων δήλωσε ότι είχε κάνει ποτέ χρήση κάνναβης.

Οι υποστηρικτές της κάνναβης χάρηκαν αυτόν τον μήνα όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απονείμει χάρη σε όλους τους Αμερικανούς που καταδικάστηκαν για απλή κατοχή μαριχουάνας βάσει του ομοσπονδιακού νόμου.

Διπλάσιοι είναι οι άντρες που κάνουν χρήση κάνναβης σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Gallup. Αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται. Μεταξύ των νέων ενηλίκων, έχει σχεδόν κλείσει.

Οι γυναίκες οδηγούν τη σταθερή αύξηση της κατανάλωσης κάνναβης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο. Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη κάνναβη κορυφώθηκε το 2010, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία, όταν το 34% των νέων ανδρών ανέφεραν χρήση κάνναβης, σε σύγκριση με το 23% των νέων γυναικών.

Μέχρι το 2020, η μηνιαία κατανάλωση κάνναβης στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών είχε ανακάμψει στο 23%.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης κάνναβης στοχεύουν στις γυναίκες καταναλωτές με μάρκετινγκ που προωθεί το προϊόν ως φυτό και όχι ως ναρκωτικό, με ολιστική ελκυστικότητα και ελάχιστες θερμιδικές συνέπειες.

Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε μια αύξηση κατά περίπου 25% στην κατανάλωση κάνναβης από ενήλικες όταν οι πολιτείες νομιμοποιούν την ψυχαγωγική χρήση.