Η προθεσμία για την παροχή συστάσεων για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία από τον Ισπανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Aemps) έχει λήξει. Πριν από έξι μήνες, η Επιτροπή Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων ενέκρινε την έκθεση της υποεπιτροπής για την φαρμακευτική κάνναβη, δίνοντας στην Aemps έξι μήνες για να “πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες ώστε οι συστάσεις αυτές να ενσωματωθούν στους κανονισμούς και να είναι βιώσιμες, επιτρέποντας τη διάθεση στην αγορά των φαρμακείων τυποποιημένων εκχυλισμάτων ή παρασκευασμάτων κάνναβης”, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με πηγές της Aemps, ο οδικός χάρτης έχει προχωρήσει αρκετά και ο οργανισμός σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία, δημοσιεύοντας τις συστάσεις πριν από το τέλος του έτους ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. “Συγκεντρώσαμε όλα όσα υπέδειξε η υποεπιτροπή και τα συγκρίναμε με όλες τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μοντέλα άλλων χωρών. Βλέπουμε τον καλύτερο τρόπο για να εγγυηθούμε την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, αποφεύγοντας την παράνομη χρήση. Αν και γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, πρέπει να λειτουργήσουμε ως επιστημονικός-τεχνικός οργανισμός”, δήλωσαν, τονίζοντας ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη οριστικό, αλλά μάλλον μια κατεύθυνση προς την οποία οδεύει.

Αν και μένει να δούμε ποιες συστάσεις θα δημοσιεύσει το Aemps, οι ασθενείς ανησυχούν καθώς αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να μην καταλήξει σε τίποτα στην πράξη.

Η Aemps δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τις ενδείξεις χρήσης και ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται το θέμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα δημοσιευθεί “τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες”.
Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις συστάσεις της Aemps, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνταγογραφούν ήδη φαρμακευτική κάνναβη σε ασθενείς στην Ισπανία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ισπανικό Παρατηρητήριο Φαρμακευτικής Κάνναβης (OECM), περισσότεροι από 500 γιατροί στην Ισπανία έχουν συνταγογραφήσει φαρμακευτική κάνναβη σε τουλάχιστον έναν ασθενή και περίπου 5.000 ασθενείς έχουν λάβει συνταγή για φαρμακευτική κάνναβη. Ωστόσο, οι συνταγές αυτές δεν καλύπτονται από τη δημόσια ή την ιδιωτική ασφάλιση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη θεραπεία τους.

Το υψηλό κόστος της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί ανησυχία για τους ασθενείς και τους υποστηρικτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καλύπτεται από το ισπανικό σύστημα υγείας όπως και κάθε άλλο φάρμακο. Η OECM “εργάζεται για την κοινωνική αναγνώριση της κάνναβης ως φαρμάκου και να καλύπτεται από το σύστημα υγείας και την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και για την έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας και για τη ρύθμιση της αυτοκαλλιέργειας για προσωπική χρήση για ιατρικούς σκοπούς”.

Εκτός από την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, η έλλειψη σαφών κανονισμών γύρω από τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία έχει οδηγήσει σε σύγχυση τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου. Ορισμένοι γιατροί διστάζουν να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική κάνναβη λόγω έλλειψης κατανόησης των κατάλληλων ενδείξεων και δοσολογιών, ενώ άλλοι δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την ιατρική τους άδεια συνταγογραφώντας μια ουσία που εξακολουθεί να είναι τεχνικά παράνομη στην Ισπανία.

Η δημοσίευση των συστάσεων της Aemps αναμένεται να παράσχει την απαραίτητη σαφήνεια σχετικά με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσβαση και οικονομική προσιτότητα για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, η τελική απόφαση σχετικά με τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία ανήκει στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά της για το θέμα.