Στην Ισπανία, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τον νόμο που θα ρυθμίζει την φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Cáñamo, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) ασχολείται με το θέμα, μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτή του πολιτικού κόμματος Ciudadanos.

“Η AEMPS καταρτίζει έναν οδικό χάρτη για την κατάλληλη ρυθμιστική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα αυτών των συστάσεων, που εγγυάται την ποιότητα αυτών των προϊόντων (εκχυλίσματα ή τυποποιημένα παρασκευάσματα κάνναβης), έτσι ώστε η χρήση τους να συμβάλλει στην υγεία των ασθενών που μπορεί να τα χρειάζονται και στην προστασία της δημόσιας υγείας”, απάντησε η κυβέρνηση, μετά από ερώτηση σχετικά με τις ρυθμιστικές εξελίξεις και τον οδικό χάρτη όσον αφορά τη φαρμακευτική χρήση του φυτού.

Με τον τρόπο αυτό, η AEMPS επιδιώκει να τηρήσει την προθεσμία που έχει θέσει η υποεπιτροπή για την φαρμακευτική κάνναβη στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, η οποία τον περασμένο Ιούνιο συνέστησε να είναι διαθέσιμη η φαρμακευτική κάνναβη στα φαρμακεία της Ισπανίας πριν από το τέλος του έτους.

Η ρύθμιση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ισπανία πλησιάζει

Τι άλλο πρότεινε η υποεπιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη; Το κείμενο διευκρινίζει ότι “η διανομή των σκευασμάτων με εκχυλίσματα ή τυποποιημένα παρασκευάσματα κάνναβης πρέπει να πραγματοποιείται μέσω του δικτύου φαρμακείων του συστήματος υγείας, με προτίμηση στα νοσοκομειακά φαρμακεία και διερεύνηση της εναλλακτικής λύσης των κοινοτικών φαρμακείων που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις”.

Επιπλέον, οι ασθενείς που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο θα είναι αυτοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες μορφές επιληψίας, ναυτία και έμετο που προέρχονται από χημειοθεραπεία, ενδομητρίωση, καρκινικό πόνο και χρόνιο μη ογκολογικό πόνο (συμπεριλαμβανομένου του νευροπαθητικού πόνου), με δυνατότητα επέκτασης σε άλλες θεραπευτικές ενδείξεις όταν οι μελέτες παρέχουν συνεπή στοιχεία.

Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο, το κείμενο τονίζει ότι θα πρέπει να “αποτραπεί” η “μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και κατανάλωση” φαρμακευτικής κάνναβης.

“Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η σύγχυση της χρήσης εκχυλισμάτων ή παρασκευασμάτων κάνναβης με μια γενική επίκληση της γενικής χρήσης της κάνναβης από τον πληθυσμό”, διευκρίνισαν οι βουλευτές.