Ο Τζακ Χέρερ (18 Ιουνίου 1939 – 15 Απριλίου 2010), που μερικές φορές αποκαλείται ο «Αυτοκράτορας της Κάνναβης», ήταν Αμερικανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα της κάνναβης και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Αυτοκράτορας δεν φοράει ρούχα». Το 2020 εκδόθηκε η δέκατη τέταρτη έκδοση μιας και τυπώνεται συνεχώς για 35 χρόνια. Το βιβλίο αναφέρεται στις προσπάθειες αποποινικοποίησης και νομιμοποίησης της κάνναβης και επέκτασης της χρήσης κάνναβης για βιομηχανική χρήση. Ο Herer ίδρυσε επίσης και υπηρέτησε ως διευθυντής του οργανισμού Help End Marijuana Prohibition (HEMP).] Το Jack Herer Cup που δημιουργήθηκε από τον R. Foreman πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ, την Τζαμάικα, το Λας Βέγκας, την Οκλαχόμα Σίτι και την Ταϊλάνδη κάθε χρόνο για να τιμήσει το Παγκόσμιο Κίνημα Νομιμοποίησης της Κάνναβης που αφετηρία είχε την δράση του Jack Herer.

Υπήρξε καινοτόμος επιχειρηματίας και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα με προϊόντα κάνναβης το 1973. Ο Χέρερ ήταν ακτιβιστής υπέρ της κάνναβης και της βιομηχανικής κάνναβης. Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του που ονομάζεται “Emperor of Hemp”, το οποίο προβλήθηκε στους σταθμούς του PBS σε όλες τις ΗΠΑ και μεταφράστηκε στα γαλλικά και τα ισπανικά.

Ως ακτιβιστής υποστήριξε την αποποινικοποίηση του φυτού της κάνναβης και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανανεώσιμη πηγή καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων, φυτικών ινών και χαρτιού/πολτού και ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για φαρμακευτικά προϊόντα. καθώς και οικονομικούς σκοπούς. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σκόπιμα αποκρύψει από τους πολίτες αυτές τις πληροφορίες.

Ο Χέρερ έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δύο φορές, το 1988 (1.949 ψήφοι) και το 1992 (3.875 ψήφοι) ως υποψήφιος του Grassroots Party ενός κόμματος που έδινε βάση στην αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Μια sativa ποικιλία κάνναβης ονομάστηκε Jack Herer προς τιμήν του έργου του. Η ποικιλία Jack Herer δημιουργήθηκε αρχικά από την Sensi Seeds. Σήμερα σχεδόν όλες οι τράπεζες σπόρων έχουν τη δική τους ποικιλία για αυτή την διάσημη ποικιλία. Αυτή η ποικιλία έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του 7ου High Times Cannabis Cup. Ο Jack Herer εισήχθη επίσης στο Hall of Fame της Αντικουλτούρας στο 16ο Cannabis Cup ως αναγνώριση του πρώτου του βιβλίου.