Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει “σημαντική συσχέτιση” μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της εμφάνισης ψύχωσης, σε αντίθεση με προηγούμενα δεδομένα και μακροχρόνιους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής διαταραχής.
Ενώ η συζήτηση γύρω από τους κινδύνους της κατανάλωσης κάνναβης και τη σύνδεσή της με την ψύχωση συνεχίζεται, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, η αιτιώδης σχέση μεταξύ των δύο παραμένει ασαφής.
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της συχνότητας εμφάνισης ψυχωσικών διαταραχών σε πάνω από 300 άτομα που θεωρήθηκαν ότι διατρέχουν “κλινικά υψηλό κίνδυνο ψύχωσης” και 67 υγιείς συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια από την έναρξη της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το 16,2% του δείγματος κλινικού υψηλού κινδύνου εμφάνισε ψύχωση. Από εκείνους που δεν ανέπτυξαν ψύχωση, το 51,4% είχε επίμονα συμπτώματα και το 48,6% βρισκόταν σε ύφεση. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ οποιουδήποτε μέτρου της χρήσης κάνναβης κατά την έναρξη της μελέτης και είτε της μετάβασης σε ψύχωση, είτε της επιμονής των συμπτωμάτων, είτε της λειτουργικής έκβασης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης εξετάσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ψύχωσης. Η ισχύς του THC, η συχνότητα χρήσης, καθώς και η ηλικία και η γενετική του καταναλωτή μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Οι ειδικοί γενικά συνιστούν προσοχή γύρω από τη χρήση κάνναβης σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης ή μπορεί να έχουν προδιάθεση για την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ψύχωσης χρησιμοποιούνται συχνά από τους επικριτές ως επιχείρημα κατά της μεταρρύθμισης της πολιτικής που αφορά την κάνναβη. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την κάνναβη για χρήση από ενήλικες, νέες μελέτες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας σαφέστερης εικόνας.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος εξέτασε δεδομένα αξιώσεων εμπορικών και Medicare Advantage από περισσότερα από 63 εκατομμύρια άτομα από το 2003 έως το 2017. Δεν διαπίστωσαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά των διαγνώσεων που σχετίζονται με την ψύχωση ή των συνταγογραφούμενων αντιψυχωσικών σε κράτη με πολιτικές για την ιατρική ή ψυχαγωγική κάνναβη σε σύγκριση με εκείνα όπου η κάνναβη απαγορεύεται.
Σε μια άλλη μελέτη από το 2021, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης από εφήβους και της ψύχωσης των ενηλίκων σε μια διαχρονική ανάλυση ελέγχου συνδιδύμων. Δεν διαπίστωσαν σχέση δόσης-απόκρισης σε μοντέλα που συνέκριναν τον δίδυμο που χρησιμοποιούσε περισσότερη κάνναβη με αυτόν που χρησιμοποιούσε λιγότερη, σε σχέση με την επιρρέπεια στην ψύχωση στην ενήλικη ζωή.
Συμπερασματικά, ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της ψύχωσης, η αιτιώδης σχέση παραμένει ασαφής. Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης δείχνουν ότι δεν υπάρχει “σημαντική συσχέτιση” μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της εμφάνισης ψύχωσης. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την κάνναβη, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών κινδύνων και οφελών της χρήσης κάνναβης.