Καλά νέα για τους ασθενείς για την φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία: η Gemeinsamer Bundesausschuss (G-BA) αποφάσισε να μην εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες και υψηλότερους φραγμούς για τη συνταγογράφηση κάνναβης ως φάρμακο. Η απόφαση ελήφθη στις 16 Μαρτίου 2023 και σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες στη λήψη συνταγών από τους γενικούς ιατρούς τους.

Το G-BA, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, των γιατρών και των νοσοκομείων, επιβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί η ιδέα που είχε συζητηθεί προηγουμένως να περιοριστεί η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης μόνο από ειδικευμένους γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος περί φαρμακευτικής κάνναβης του 2017 θα συνεχίσει να επιτρέπει στους ασθενείς να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη από τους γενικούς ιατρούς τους χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις.

Σε δελτίο Τύπου, ο καθηγητής Josef Hecken, ο αμερόληπτος πρόεδρος του G-BA, δήλωσε ότι οι κανονισμοί για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης δεν θα επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις πέραν των νομικά δεσμευτικών και υποχρεωτικών απαιτήσεων. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ότι οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ειδική θεραπευτική επιλογή, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι ευρέως εγκεκριμένη από τους φαρμακευτικούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και να επιβεβαιώνουν ότι η θεραπεία με κάνναβη έχει θετικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης απαιτεί έγκριση από το ταμείο υγείας του ασθενούς, η οποία μπορεί να απορριφθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ζητηθεί πρόσθετη έγκριση για τις επόμενες συνταγές.

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν εξειδικευμένη εξωνοσοκομειακή παρηγορητική φροντίδα, δεν απαιτείται έγκριση για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, για γενική εξωνοσοκομειακή παρηγορητική φροντίδα ή για ασθενείς που αρχίζουν θεραπεία με κάνναβη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, εξακολουθεί να απαιτείται έγκριση. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να λάβουν απόφαση εντός τριών ημερών. Είναι σημαντικό ότι δεν θα υπάρχει απαίτηση για τη συνταγογράφηση φαρμακευτική κάνναβης από ειδικευμένους γιατρούς, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί μπορούν να συνεχίσουν να τη συνταγογραφούν.

Η απόφαση της G-BA θα δημοσιευθεί σύντομα στον ιστότοπο της επιτροπής και θα τεθεί σε ισχύ μόλις ελεγχθεί νομικά από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και δημοσιευθεί στην Bundesanzeiger. Οι ασθενείς και οι ομάδες υπεράσπισης μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση, καθώς η απόφαση διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη παραμένει ευρέως διαθέσιμη στη Γερμανία.