Η νόμιμη κατανάλωση κάνναβης αυξήθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, με ορισμένους ανθρώπους να στρέφονται στην κάνναβη για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα λοκντάουν Εν τω μεταξύ, λιγότεροι άνθρωποι σήμερα θεωρούν την κάνναβη ως επιβλαβές σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στην τάση προς τον τουρισμό που σχετίζεται με την κάνναβη, με προορισμούς που αναπτύσσουν νέα πακέτα διακοπών για να δελεάσουν τους πελάτες και με αύξηση των ταξιδιωτικών κρατήσεων σε προορισμούς όπου η κάνναβη είναι νόμιμη. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της τάσης ενέχει κινδύνους τόσο για τους προορισμούς όσο και για τους τουρίστες.

Η έρευνα της MMGY Travel Intelligence διαπίστωσε ότι το 29% των ταξιδιωτών αναψυχής ενδιαφέρεται για τον τουρισμό που σχετίζεται με την κάνναβη. Μελέτη της ολλανδικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι το 58% των διεθνών τουριστών επιλέγουν το Άμστερνταμ προκειμένου να καταναλώσουν ναρκωτικά. Και οι τζίροι στα ολλανδικά coffee shops έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας.

Εννέα μήνες αφότου το Ιλινόις νομιμοποίησε την ψυχαγωγική κάνναβη τον Ιανουάριο του 2020, σχεδόν το 30% των αγορών αφορούσε μη μόνιμους κατοίκους. Η Ταϊλάνδη μόλις ανακοίνωσε ότι νομιμοποίησε την κάνναβη και ελπίζει ότι αυτό θα δώσει ώθηση στον τουρισμό.

Ο τουριστικός τομέας και συγκεκριμένοι προορισμοί αντέδρασαν γρήγορα στη ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την κάνναβη και το CBD, σχεδιάζοντας εμπειρίες που περιλαμβάνουν αυτές τις ζητήσεις. Ανταποκρίνονται επίσης στο αναμενόμενο οικονομικό δυναμικό που σχετίζεται με την αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων, τα φορολογικά έσοδα, την αύξηση της αξίας της γης, την επέκταση των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας και τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις πωλήσεις κάνναβης.

Ωστόσο, παρόλο που ο τουρισμός σε άλλους προορισμούς με νομιμοποιημένη κάνναβη αυξάνεται σε δημοτικότητα, τα δεδομένα μόλις τώρα αρχίζουν να συλλέγονται. Και μέχρι στιγμής κανένας προορισμός δεν είναι έτοιμος να χαρακτηριστεί ως το “επόμενο Άμστερνταμ”.

Μεγάλη δυναμική

Ενώ οι ταξιδιώτες που σχετίζονται με την κάνναβη πιστεύεται ότι είναι υψηλών δαπανών και καλά μορφωμένοι, οι αρχές δεν θέλουν να επαναλάβουν το ολλανδικό μοντέλο, το οποίο οδήγησε σε μαζική συγκέντρωση καφετεριών κάνναβης στο Άμστερνταμ και προκάλεσε ανησυχίες για τη χρήση σκληρών ναρκωτικών και την εγκληματικότητα.

Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα επικεντρώνονται στον αγροτουρισμό (συναντήσεις με τους αγρότες) και στον γαστρονομικό τουρισμό και σε εκδηλώσεις όπως τα φεστιβάλ κάνναβης. Οι τουρίστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ περιηγήσεων σε αγροκτήματα, ξενοδοχείων “bud and breakfast”, περιηγήσεων στην πόλη, φεστιβάλ κάνναβης, μονοπατιών κάνναβης, συνδυασμών φαγητού, κρασιού και μαριχουάνας, “ganja yoga” και πακέτων που συνδυάζουν διαμονή και εμπειρίες κάνναβης.

Οι δυνατότητες για τον τουρισμό κάνναβης είναι τεράστιες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 19 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον έχουν πλέον νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μαζί με τον Καναδά, το Μεξικό, την Ουρουγουάη και άλλες. Στην Ευρώπη, το Λουξεμβούργο επιτρέπει την κατανάλωση προσωπικής καλλιέργειας κάνναβης, ενώ η Ελβετία δοκιμάζει την πώληση κάνναβης από τα φαρμακεία για ευφορικούς σκοπούς.

Η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη έχουν κάνει τα πρώτα βήματα προς τη νομιμοποίηση της χρήσης για ευφορικούς σκοπούς. Η Κόστα Ρίκα και το Μαρόκο έχουν επίσης εγκρίνει τη νομιμοποίηση για ιατρικούς σκοπούς.

Κίνδυνοι για τους τουρίστες

Ωστόσο, λίγες χώρες έχουν αποσαφηνίσει τη νομιμότητα της χρήσης κάνναβης από τουρίστες με νομοθεσία που απευθύνεται στην ευφορική χρήση από τους κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες κινδυνεύουν να παραβιάσουν το νόμο ακούσια, αλληλεπιδρώντας με τους εμπόρους του δρόμου και την αστυνομία, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση πραγματικών και ψεύτικων ναρκωτικών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να βελτιώσει ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο. Αλλά οι τουρίστες με προϋπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να διακινδυνεύσουν τη σωματική και ψυχολογική τους ευεξία. Περιστατικά ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ένα συνονθύλευμα περίπλοκων νόμων και κανονισμών σχετικά με την ευφορική χρήση κάνναβης από τουρίστες στο εξωτερικό σημαίνει ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της κατανάλωσης, τη μεταφορά των vape κάνναβης στο εξωτερικό, καθώς και θέματα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι.

Ενώ η Ουρουγουάη σχεδιάζει να επιτρέψει την κατανάλωση από τους τουρίστες, χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί από το 2001, εξακολουθεί να μην τους επιτρέπει να την αγοράζουν νόμιμα. Στην Ισπανία, οι λέσχες κάνναβης επιτρέπουν στους επισκέπτες να κάνουν δωρεές στη λέσχη αντί να αγοράσουν κάποιο προϊόν. Αλλά η Ισπανία και άλλες μεγάλες αγορές όπως η Νότια Αφρική επικεντρώνονται στον εγχώριο τουρισμό κάνναβης και όχι στους διεθνείς επισκέπτες.

Λίγες χώρες έχουν πραγματοποιήσει ανάλυση κόστους-οφέλους γύρω από τη νόμιμη κάνναβη και τον τουρισμό, ή έχουν συζητήσει πλήρως θέματα χρήσης γης και νερού, αστυνομικών εξουσιών και οφελών για τις τοπικές κοινότητες. Ενώ ο τουρισμός κάνναβης μπορεί να δημιουργήσει τουρισμό και θέσεις εργασίας και να μειώσει τη δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος, ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης απειλείται από την κλοπή, τον ρατσισμό και μια αγορά που είναι σε βάρος των μικρών τοπικών φορέων που συχνά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ή ασφάλιση. Υπάρχουν επίσης πιθανές αυξήσεις στη ρύπανση και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν υποσχεθεί χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτόχθονες για να βοηθήσουν την κοινωνική και φυλετική ισότητα, ενώ η Νέα Υόρκη σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την υποστήριξη των στόχων κοινωνικής ισότητας. Η υποστήριξη των κατοίκων και οι συνεχείς συζητήσεις με τις κοινότητες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού κάνναβης θα πρέπει να αποτελούν ζωτικό μέρος της ανάπτυξης.

Ενώ φαίνεται ότι η πανδημία COVID συνέβαλε στην τόνωση και νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης, με τα φαρμακεία να έχουν ανακηρυχθεί σε βασικούς παίκτες σε τμήματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τουρισμός θα μπορούσε να επεκταθεί και να εξομαλύνει την αποδοχή της χρήσης της κάνναβης.

Οι αντιληπτοί κίνδυνοι μπορεί να εξασθενήσουν και οι ενοχές των τουριστών μπορεί να διαλυθούν. Ο τουρισμός κάνναβης είναι πιθανό να γίνει ένα ακόμη τμήμα στην βιομηχανία διακοπών.