Οι επιστήμονες παρατήρησαν λιγότερες περιπτώσεις γρίπης των πτηνών και ανώτερη ποιότητα κρέατος μετά τη χορήγηση κάνναβης σε κοτόπουλα

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ong-ard Panyachatiraksa, ιδιοκτήτης φάρμας στη βόρεια Ταϊλάνδη που έχει άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, αναρωτιόταν τι να κάνει με τα πολλά φύλλα που είχε συγκεντρώσει. Αναρωτήθηκε: θα μπορούσαν τα κοτοπουλάκια του να επωφεληθούν από τα υπολείμματα;

Οι ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο Chiang Mai ήταν επίσης περίεργοι. Από τον περασμένο Ιανουάριο μελέτησαν 1.000 κοτόπουλα στο βιολογικό αγρόκτημα Pethlanna του Ong-ard, στη Λαμπάνγκ, για να δουν πώς αντιδρούσαν τα ζώα όταν η κάνναβη αναμιγνύονταν στην τροφή ή στο νερό τους.

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης των κτηνοτρόφων από τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τον Chompunut Lumsangkul, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ζωικών και Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου Chiang Mai, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Ο Chompunut παρατήρησε τα κοτόπουλα για να δει τι αντίκτυπο είχε η κάνναβη στην ανάπτυξή τους, την ευπάθειά τους σε ασθένειες και για να δει αν το κρέας και τα αυγά τους είχαν διαφορετική ποιότητα ή αν περιείχαν κανναβινοειδή. Τα πτηνά έλαβαν το φυτό σε διαφορετική ποσότητα και σε διαφορετικές μορφές – κάποια τα έλαβαν στο νερό που είχε βράσει με φύλλα κάνναβης, ενώ άλλα έφαγαν τροφή που ήταν αναμεμειγμένη με θρυμματισμένα φύλλα.

Δεν παρατηρήθηκε καμία περίεργη συμπεριφορά στα κοτόπουλα, δήλωσε ο Chompunut: “Στο επίπεδο της ποσότητας που τους δώσαμε, δεν θα μαστούρωνε τα κοτόπουλα”.

Τα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της ψυχοδραστικής ουσίας του φυτού που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μαστουρωμένοι, και της κανναβιδιόλης (CBD), μιας ένωσης που δεν προκαλεί μαστούρα στους χρήστες, στα φύλλα κυμαίνονταν από 0,2 έως 0,4%. “Προσπαθώ να βρω το κατάλληλο επίπεδο για αυτούς που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόδοση χωρίς κακές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Chompunut.

Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά ο Chompunut έχει παρατηρήσει θετικά σημάδια. Τα κοτόπουλα που έλαβαν συμπλήρωμα κάνναβης έτειναν να εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών και η ποιότητα του κρέατος τους – που κρίνεται από τη σύνθεση των πρωτεϊνών, του λίπους και της υγρασίας, καθώς και την τρυφερότητά του – ήταν επίσης ανώτερη.

Τα φαρμακευτικά και μαγειρικά οφέλη της κάνναβης έχουν αναγνωριστεί από καιρό στην ταϊλανδέζικη παράδοση, δήλωσε ο Chompunut: “Είναι η τοπική σοφία των Ταϊλανδών να χρησιμοποιούν την κάνναβη [φύλλα] ως πρόσθετο τροφίμων – αναμειγνύοντάς την ως συστατικό για να φτιάξουν ζυμαρικά κοτόπουλου. Οι άνθρωποι το βάζουν στη σούπα για να την κάνουν να έχει καλύτερη γεύση”. Η ίδια θέλησε να διερευνήσει την επιστήμη που κρύβεται πίσω από αυτές τις πρακτικές.

Η Ταϊλάνδη έχει χαλαρώσει τους νόμους της για την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, νομιμοποιώντας αρχικά τη κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς και επιτρέποντας αργότερα στις εταιρείες να πωλούν προϊόντα με κάνναβη και CBD. Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αφαίρεσε τα φυτά κάνναβης και κάνναβης από τον κατάλογο ναρκωτικών, αν και το κοινό έχει προειδοποιηθεί να μην καπνίζει δημόσια. Τα εκχυλίσματα που περιέχουν πάνω από 0,2% τετραϋδροκανναβινόλη παραμένουν παράνομα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να ενισχύσουν τη γεωργία και τον τουρισμό, αξιοποιώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόφιμα και ποτά με έγχυμα και ιατρικές θεραπείες.

Δεν είναι σαφές γιατί η κάνναβη είχε θετικές επιδράσεις στα κοτόπουλα, δήλωσε ο Chompunut. Είναι πιθανό οι βιοδραστικές ενώσεις της κάνναβης να τόνωσαν την υγεία του εντέρου των κοτόπουλων, την ανοσία και έτσι να βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε άλλα σημεία.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ερευνηθεί αν η κάνναβη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά στην εκτροφή κοτόπουλων, δήλωσε ο Chompunut. Σχεδιάζετε μια δεύτερη μελέτη που θα χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα κάνναβης με μεγαλύτερη ποσότητα για να παρατηρήσει τι αντίκτυπο έχει αυτό στα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας στα κοτόπουλα.

“Η τάση της [εκτροφής] κοτόπουλου στις μέρες μας πηγαίνει προς τα εμπρός, προς μια πιο καθαρή, πιο οργανική καλλιέργεια με λιγότερη χρήση αντιβιοτικών”, είπε. Υπάρχει επίσης η επιθυμία να χρησιμοποιούνται τα υποπροϊόντα και να παράγονται λιγότερα απόβλητα. Η χρήση της κάνναβης στις φάρμες κοτόπουλων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, δήλωσε ο Chompunut.

Ο Ong-ard δήλωσε ότι η τιμή της κάνναβης είναι ακόμη πολύ υψηλή στην Ταϊλάνδη για να μπορούν οι φάρμες να την ενσωματώσουν εύκολα στις ζωοτροφές κοτόπουλων, αλλά ότι οι πρόσφατες νομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να το αλλάξουν αυτό. “Όσο περνάει ο καιρός και μπορούμε να καλλιεργούμε περισσότερο, θα γίνεται καλύτερα”, δήλωσε.

Τα κοτόπουλα που έχουν τραφεί με κάνναβη θα πωλούνται σε υψηλότερη τιμή στο εστιατόριο της φάρμας, πρόσθεσε. Το κοτόπουλο γενικά πωλείται για 60 μπατ (1,40 λίρες) ανά κιλό, είπε, αλλά το δικό του κοτόπουλο θα πάει για τα διπλάσια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Chompunut, δεν υπάρχουν ίχνη κανναβινοειδών στο κρέας του κοτόπουλου ή στα αυγά του.