Χρόνος διαβάσματος: 3 λεπτά

Οι επενδύσεις της Βόρειας Αμερικής (Αμερική και Καναδά )στη βιομηχανία κάνναβης στην ΕΕ ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια δολάρια, και οι εταιρείες κάνναβης προετοιμάζονται για το «επόμενο κύμα» εισροής κεφαλαίων Οι αμερικάνικες εταιρείες κάνναβης έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης, και ένα νέο κύμα κεφαλαίων αναμένεται να φτάσει καθώς οι εταιρείες παρατάσσονται για να «διεκδικήσουν μερίδιο στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης για ενήλικες».

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από την European Cannabis Report 7th Edition των Prohibition Partners, οι Tilray, Aurora, Canopy και Curaleaf συνδύασαν μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη ύψους ~ 620 εκατομμυρίων δολαρίων από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Αν και ο Καναδάς παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής κάνναβης, όπου ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά προσέγγιση από 89.626 σε 284.486, αυτό αλλάζει γρήγορα.

Οι απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέστησαν οι Καναδοί επενδυντές τους ανάγκασαν να αποσύρουν τεράστια μερίδια των διεθνών κεφαλαίων τους, αφήνοντας περιθώριο σε άλλους παίκτες της Βόρειας Αμερικής να επενδύσουν στην Ευρώπη καθώς αυτή μεταβαίνει «προς μια πλήρως νόμιμη, ρυθμιζόμενη αγορά αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ». .

Το Επόμενο Κύμα

Στα τέλη του 2019 και το 2020, Καναδοί παραγωγοί κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων των Canopy Growth και Aurora Cannabis, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια σε ολόκληρη την Ευρώπη επί σειρά ετών, βρέθηκαν αναγκασμένοι να υποχωρήσουν γρήγορα από τις διεθνείς δραστηριότητές τους.

Τα χαμηλά έσοδα στην αναπτυσσόμενη αγορά έκαναν τους επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις επεκτατικές στρατηγικές τους, οδηγώντας σε ξεπούλημα με επακόλουθες σωρευτικές ζημίες να ξεπερνούν  πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής μεταξύ 2020 και 2021, που περιελάμβανε το κλείσιμο μεγάλων εγκαταστάσεων παγκοσμίως και αλλαγές διαχείρισης.

Η Canopy Growth πούλησε τις εγκαταστάσεις της στη Δανία στην Little Green Pharma για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ κάτω από την αγοραία αξία, και πολύ λιγότερο από ό,τι είχε επενδύσει στην εγκατάσταση. Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος πούλησε επίσης την C3 Pharma με απώλεια περίπου 60% της τιμής που πλήρωσε για αυτό το 2019.

Ενώ συνεχιζόταν αυτή η μεγάλη εκποίηση, αμερικανικές εταιρείες όπως η Curaleaf είδαν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά «παρακινούμενη κυρίως από την υπόσχεση μιας νομιμοποιημένης γερμανικής αγοράς για ενήλικες».

Η συμφωνία του 2021 για την αγορά της EMMAC Life Sciences έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ θεωρήθηκε ως «τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης» από επαγγελματίες πολλών πολιτειών των ΗΠΑ (MSOs).

Η Prohibition Partners εκτιμά ότι επιπλέον επενδύσεις 180 εκατομμυρίων ευρώ θα εισρέουν στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από μια «χούφτα εταιρειών κάνναβης της Αμερικής».

Αυτό το νέο κύμα επενδύσεων βλέπει επίσης σημαντικούς παίκτες όπως η Aurora, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει μία από τις δύο μεγάλες εγκαταστάσεις της υπό κατασκευή στη Δανία το 2020, να επιστρέφει στη διεθνή στρατηγική επέκτασής της, καθώς αγοράζει τους Ολλανδούς καλλιεργητές Leli Holland και Growery BV στα τέλη του 2021.

Tilray

Η Tilray έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στην Ευρώπη σε σχέση με αντίστοιχες εταρείες σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συγχώνευσή της με την Aphria που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2021.

Αυτό την οδήγησε στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όπως η Nuuvera, o ιταλικός διανομέας FL Group και ο γερμανικός διανομέας φαρμακευτικών προϊόντων CC Pharma μεταξύ άλλων.

Διαθέτει περισσότερα από 40 προϊόντα κάνναβης προς πώληση στη Γερμανία .

Από το τρίτο τρίμηνο του 2021, το 48% των συνολικών εσόδων της Tilrays προέρχονταν από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σε μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητές της στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Curaleaf

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία αγόρασε την EMMAC Life Sciences το 2021 και την μετονόμασε ως «Curaleaf International», έχει επίσης δημιουργήσει επιχειρήσεις σε μια σειρά από βασικές πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Με συμφωνία αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ εξαγόρασε τον Πορτογάλο καλλιεργητή Terra Verde, την βρετανική Rockshaw και την ισπανική Medalchemy.

Εκτός από αυτά, η Curalead διαθέτει επίσης μονάδα επεξεργασίας και άδεια φαρμακευτικής κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαταστάσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και ευταιρεία χονδρικής στη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Canopy Growth

Η στρατηγική της Canopy Growth έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία, με περίπου 20% των συνολικών εσόδων της να προέρχονται από τη χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2021 και περίπου 10 κωδικοί που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά.

Πριν από το 2021, πραγματοποίησε μια σειρά από αξιοσημείωτες εξαγορές, όπως ο Ισπανός παραγωγός Cafina, ο Τσέχος διανομέας Annabais, η βρετανική εταιρεία CBD This Works! και η γερμανική εταιρεία  κατασκευής ατμοποιητών Storz & Bickel.

Πέρυσι, λόγω της μείωσης των εσόδων στην Ευρώπη η Canopy Growth εκποίηση μεγάλων τμημάτων των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της.

Aurora

Η στρατηγική της Aurora στην Ευρώπη επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις εγκαταστάσεις καλλιέργιεας της στη Δανία και την Πορτογαλία, παράλληλα με τις βλέψεις της για την παραγωγή κάνναβης στη Γερμανία και την προμήθεια της ιταλικής αγοράς.

Αν και αναγκάστηκε επίσης να αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, εξακολουθεί να διαθέτει περίπου 20 προϊόντα ιατρικής κάνναβης προς πώληση στη γερμανική αγορά, καθώς και στα ράφια σχεδόν όλων των ανοιχτών αγορών στην Ευρώπη.