Η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτέλεσε θέμα πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο δύο πυλώνων προς την πλήρη νομιμοποίηση, το οποίο περιλαμβάνει την αποποινικοποίηση της κάνναβης και τη δημιουργία λεσχών κάνναβης. Ενώ η ανακοίνωση των λέσχες κάνναβης έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση, μια ματιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα τέτοιο μοντέλο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα μοντέλα που έχουν ήδη καθιερωθεί ή σχεδιάζονται σε άλλες χώρες.

Οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης της Ισπανίας

Η Ισπανία και οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης της αναφέρονται συχνά ως πηγή έμπνευσης για το γερμανικό σχέδιο. Ωστόσο, η νομική κατάσταση στην Ισπανία είναι απίθανο να ακολουθηθεί από τη Γερμανία. Η συλλογική καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση απαλλάσσεται από την ποινή, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής νομική ρύθμιση για τις εν λόγω λέσχες. Η καλλιέργεια, το εμπόριο και η μεταφορά εξακολουθούν να απαγορεύονται και οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης υπάρχουν σε μια νομική γκρίζα ζώνη. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος πολυάριθμων λεσχών το 2016 για “παραβίαση της δημόσιας υγείας και δημιουργία παράνομης ένωσης”. Παρά τα εμπόδια αυτά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 λέσχες όπου καλλιεργείται και καταναλώνεται κάνναβη . Ωστόσο, λόγω της περίπλοκης νομικής κατάστασης, η διαφάνεια των λεσχών είναι πολύ χαμηλή. Παρ’ όλα αυτά, οι λέσχες είναι μη εμπορικές και δεν επιτρέπεται να αποκομίζουν κέρδη.

Σύλλογοι της Μάλτας για τη μείωση της βλάβης από την κάνναβη

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Μάλτα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποίησε τις λέσχες κάνναβης. Οι λέσχες ονομάζονται “Cannabis Harm Reduction Associations” (CHRA) . Δεν προβλέπεται μαζική κατανάλωση- επιτρέπεται μόνο η καλλιέργεια και η διανομή στα μέλη. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του μέγιστου αριθμού μελών των 500 ατόμων. Οι ιδρυτές με αποδεδειγμένη διοικητική εμπειρία πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στη Μάλτα για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ η άδεια απαιτεί επιχειρηματικό σχέδιο για τα τρία πρώτα χρόνια και υψηλά τέλη εγγραφής. Τα πρόσθετα ετήσια τέλη άδειας βασίζονται στον αριθμό των μελών. Μόνο άνθη μπορούν να παράγονται και να διανέμονται στα μέλη. Το αποτέλεσμα είναι επομένως ένα αυστηρό σύνολο κανόνων, το οποίο συνδέεται με υψηλή διοικητική και οικονομική προσπάθεια για τους επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής, λίγα μπορούν να ειπωθούν για την επιτυχία του, καθώς το μοντέλο είναι ακόμη πολύ αδιαφανές.

Πιλοτικά έργα της Ελβετίας

Η Ελβετία εξετάζει επίσης επί του παρόντος τις λέσχες κάνναβης, οι οποίες εισάγονται στο πλαίσιο πιλοτικών έργων και χρησιμεύουν ως φαρμακεία παράλληλα με τα φαρμακεία ή τα κέντρα ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων μπορεί να αγοράσει κάνναβη και να την καταναλώσει στους χώρους. Το άνοιγμά τους προγραμματίζεται σταδιακά έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2023, ενώ πιλοτικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ζυρίχη (Züri Can), τη Βασιλεία (Weed Care) και τη Λωζάνη (Cann-L).

Οι λέσχες κάνναβης της Γερμανίας

Στη Γερμανία, οι προτάσεις που περιγράφονται στα βασικά σημεία βασίζονται μέχρι στιγμής στο μοντέλο της Μάλτας, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές. Η ίδρυση τέτοιων λεσχών συνεπάγεται υψηλά γραφειοκρατικά εμπόδια και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στη Γερμανία θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις εμπειρίες άλλων χωρών και να διασφαλίσουν ότι δεν θα αγνοηθούν οι ανάγκες των ασθενών και των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων.

Εν κατακλείδι, μια ματιά στο εξωτερικό δείχνει ότι οι λέσχες κάνναβης μπορούν να δομηθούν πολύ διαφορετικά. Ενώ στην Ισπανία η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα, η Μάλτα δημιουργεί υψηλά εμπόδια μέσω πολύπλοκων απαιτήσεων. Παραμένει συναρπαστικό να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτή την φάση με τα δύο ανακοινωθέντα σχέδια και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών και να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που να λειτουργεί για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.