Δυστυχώς, οι πιθανότητες νομιμοποίησης της κάνναβης για ευφορική χρήση από ενήλικες στην ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται να μειώνονται όσο περνάει ο καιρός.

Πρόσφατα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα μίλησε για τις ανησυχίες σχετικά με “αντιφάσεις, άνιση μεταχείριση, έλλειψη σαφήνειας, αβλεψίες, σοβαρά λάθη λογικής ή ακόμη και την πύλη προς την κατάχρηση” που θα προκαλούσε η ευφορική χρήση της κάνναβης.

Ωστόσο, ο Σαμ Τάνσον, υπουργός Δικαιοσύνης, υπερασπίστηκε και πάλι την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς, επισημαίνοντας ότι ήταν ήδη στην ατζέντα του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018, σύμφωνα με το RTL Today.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία ήταν μια συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο ενώνει τους Φιλελεύθερους με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου (LSAP) και το Κόμμα των Πρασίνων (déi Gréng).

Ρύθμιση και όχι νομιμοποίηση

Επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επιτρέψει τη χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους, η Tanson δήλωσε ότι προτιμά πλέον να μιλάει για “ρύθμιση” παρά για “νομιμοποίηση”.

Εν τω μεταξύ, η τρέχουσα πρόταση θα αποποινικοποιήσει την κάνναβη, επιτρέποντας στους εγγεγραμμένους ενήλικες πολίτες να κατέχουν έως 3 γραμμάρια και να καλλιεργούν έως τέσσερα φυτά κάνναβης.