Οι ενήλικες πολίτες του Λουξεμβούργου θα μπορούν πλέον να καλλιεργούν έως και τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης στα σπίτια τους και έτσι η χώρα αυτή γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα νομιμοποιήσει την παραγωγή και την χρήση της κάνναβης.

Λόγω της αποτυχίας της πολιτικής για αποτροπή της χρυσής προβλέπεται η αλλαγή θεμελιωδών νομικών πλαίσιο περί ψυχαγωγικής χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης. Πριν δύο χρόνια είχε γίνει μία συμφωνία μεταξύ σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων και φιλελευθέρων.

Με αυτό τον τρόπο όποιος καταναλώνει κάνναβη δεν θεωρείται πια παράνομος. Θα γίνει προσπάθεια από την παραγωγή έως την κατανάλωση να είναι όλα νόμιμα.

Θα επιτρέπεται το εμπόριο πόρων και κάθε ενήλικας θα έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί έως και τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης στο σπίτι του για προσωπική χρήση. Τα σπόρια θα μπορούν να πωλούνται είτε μέσω διαδικτύου είτε από φυσικά καταστήματα. Επίσης υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η παραγωγής πόρων για εμπορικούς σκοπούς.

Δεν θα επιτρέπεται το εμπόριο κάνναβης, η μεταφορά και η διακίνηση κάνναβης ή και προϊόντων της, είτε δωρεάν είτε έναντι πληρωμής. Το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι το εμπόριο σπόρων. Θα επιτρέπεται η μεταφορά έως και 3 γραμ. και δεν θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. Όσον αφορά τα πρόστιμα θα είναι 25 € για την κατοχή κάτω από 3 γραμ. Αν κάποιος έχει στην κατοχή του πάνω από την γραμμάρια τότε θα θεωρείται έμπορος ναρκωτικών.

Ήδη σχεδιάζεται ένα πλαίσιο για την διανομή και την παραγωγή της κάνναβης ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τα έσοδα από αυτά θα πηγαίνουν στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη των εθισμένων.