Μετά από χρόνια παράνομης καλλιέργειας, οι μαροκινές αρχές ξεκίνησαν τελικά την πρώτη νόμιμη περίοδο για την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο πριν από δύο χρόνια για τη ρύθμιση αυτής της ήδη δημοφιλούς δραστηριότητας στην περιοχή. Η πρώτη παρτίδα σπόρων κάνναβης, που εισήχθησαν από την Ελβετία, την Ουρουγουάη, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδόθηκε σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς στις βόρειες επαρχίες Al Hoceima, Chefchaouen και Taounate. Αν και οι συγκεκριμένες ποικιλίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, η προέλευση των σπόρων δείχνει ότι πρόκειται πιθανότατα για βιομηχανικές ποικιλίες με επίπεδα THC που κυμαίνονται από 0,3 έως 1%.

Οι αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι οι σπόροι κάνναβης που θα διανεμηθούν για την περίοδο 2023 θα καλύψουν 105 εκτάρια γης, με περισσότερους από 170 αγρότες να συμμετέχουν στη διαδικασία. Η κυβέρνηση του Μαρόκου σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των αγροτών που θα επωφεληθούν από αυτές τις άδειες σε 500 κατά την επόμενη γεωργική περίοδο.

Ένας από τους επενδυτές που εισήγαγε σπόρους από την Ελβετία δήλωσε ότι η διανομή περίπου 760.000 σπόρων ενθάρρυνε τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης γεωργικής εκστρατείας, θα στοχεύσουν σε 500 αγρότες.

“Η δέσμευσή μας σε αυτό το στρατηγικό έργο ως επενδυτές στη χώρα είναι φυσική, δεδομένου ότι ο τομέας εργασίας μου είναι η γεωργία. Αφού εξετάσαμε το έργο και τη μελέτη του, αποφασίσαμε να εμπλακούμε σε αυτό”, δήλωσε ο επενδυτής στα μαροκινά μέσα ενημέρωσης Hespress.

Η διαδικασία εισαγωγής σπόρων κάνναβης υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες. Οι εισαγωγείς πρέπει να λάβουν ειδικές άδειες από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Γεωργίας. Οι αγρότες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι επίσημα μέλη κρατικών γεωργικών συνεταιρισμών. Όσοι έλαβαν τους σπόρους έπρεπε να υπογράφουν αποδείξεις για να παρακολουθούν τις διανεμόμενες ποσότητες.

Το Μαρόκο είναι εδώ και καιρό γνωστό ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κάνναβης στον κόσμο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του ήταν παράνομο, με τη σοδειά να μεταφέρεται λαθραία στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Με τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης, το Μαρόκο στοχεύει στη δημιουργία μιας ρυθμιζόμενης και ακμάζουσας βιομηχανίας που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα.

Συμπερασματικά, η έναρξη της πρώτης νόμιμης περιόδου για την καλλιέργεια κάνναβης στο Μαρόκο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον γεωργικό τομέα της χώρας. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του κλάδου θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους αγρότες και τους επενδυτές, θα τονώσουν την οικονομία και θα μειώσουν την παράνομη δραστηριότητα.