Με τη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες έχουν προσεγγίσει το θέμα. Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν είτε αποποινικοποιήσει είτε νομιμοποιήσει την κάνναβη και τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη έχουν δει αύξηση στη χρήση της, σύμφωνα με μια μελέτη. Παρατήρησαν επίσης ότι οι πολιτείες που επέτρεπαν την κατανάλωση κάνναβης αγόραζαν 4,5% περισσότερο fast food από εκείνες που δεν το επέτρεπαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περιβόητες λιγούρες είναι πραγματικές.

Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία αποποινικοποίησε την κάνναβη το 2001, αλλά η κίνηση αυτή δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο αναμενόταν. Ενώ η χώρα μείωσε τις βλαβερές επιπτώσεις της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ανοίγοντας την πρόσβαση στη θεραπεία, επέτρεψε επίσης σε μια μαύρη αγορά να υφίσταται ανενόχλητη και αδιαμφισβήτητη από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της αποποινικοποίησης και την ικανότητά της να οδηγήσει σε σωστή μεταρρύθμιση.

Η Γερμανία είναι η τελευταία χώρα που εξετάζει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης. Η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει μια σειρά από μη κερδοσκοπικές “κοινωνικές λέσχες κάνναβης” μέσω των οποίων θα καλλιεργείται και θα πωλείται η κάνναβη. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να καλλιεργούν μέχρι τρία δικά τους φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση, με δικαίωμα προσωπικής κατοχής μέχρι 25 γραμμάρια. Οι Γερμανοί νομοθέτες ελπίζουν ότι η προσέγγισή τους θα βγάλει τους εμπόρους ναρκωτικών από την αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε ασφαλέστερα προϊόντα.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στις διάφορες χώρες, υπάρχουν ορισμένες κοινές προκλήσεις. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακούς και κοινοτικούς κανονισμούς που περιορίζουν το τι μπορούν να κάνουν. Πρέπει επίσης να ανταγωνιστούν τους εμπόρους της μαύρης αγοράς που μπορούν να πωλούν μη ρυθμισμένα, δυνητικά μολυσμένα προϊόντα.

Οι χώρες πρέπει να σχεδιάσουν τις πολιτικές τους για την κάνναβη με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καθοδηγηθούν από τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν ότι το 55% του κοινού υποστηρίζει είτε την αποποινικοποίηση είτε τη νομιμοποίηση.

Συμπερασματικά, η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που απαιτεί προσεκτική εξέταση. Ενώ μπορεί να προσφέρει πιθανά οφέλη, όπως αυξημένα φορολογικά έσοδα και μειωμένη βλάβη από τα προϊόντα της μαύρης αγοράς, συνοδεύεται επίσης από προκλήσεις, όπως η πλοήγηση στους κανονισμούς και ο ανταγωνισμός με τους εμπόρους της μαύρης αγοράς. Οι χώρες πρέπει να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών και να λαμβάνουν καθοδήγηση από τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης. Τελικά, η άρση των νομικών περιορισμών στην κάνναβη θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία περισσότερων κινήτρων για τους ανθρώπους να εμπλακούν στη μαύρη αγορά.