Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το 31% των ενηλίκων με χρόνιο πόνο σε κράτη με νόμιμη φαρμακευτική κάνναβη χρησιμοποιούν την κάνναβη για τη διαχείριση του πόνου τους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, διεξήγαγε έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω με χρόνιο πόνο, οι οποίοι ζούσαν στις 36 πολιτείες με ενεργά προγράμματα φαρμακευτικής κάνναβης και στην Ουάσινγκτον από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2022.

Τα στοιχεία, τα οποία συλλέχθηκαν από το National Opinion Research Center, αποκάλυψαν ότι τρεις στους 10 ενήλικες έκαναν χρήση κάνναβης για τη διαχείριση του πόνου τους, με το 25,9% να αναφέρει ότι χρησιμοποίησε κάνναβη για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου του κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και το 23,2% να δηλώνει ότι έκανε χρήση κάνναβης τις προηγούμενες 30 ημέρες για τη διαχείριση του πόνου του.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες που χρησιμοποίησαν κάνναβη για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου τους ανέφεραν ότι η κάνναβη τους οδήγησε στη μείωση της χρήσης συνταγογραφούμενων οπιοειδών, συνταγογραφούμενων μη οπιοειδών και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά του πόνου. Λιγότερο από το 1% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η χρήση κάνναβης αύξησε τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ο υψηλός βαθμός υποκατάστασης της κάνναβης τόσο με οπιοειδή όσο και με μη οπιοειδή θεραπεία υπογραμμίζει τη σημασία της έρευνας για τη διευκρίνιση της αποτελεσματικότητας και των πιθανών αρνητικών συνεπειών της κάνναβης για τον χρόνιο πόνο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι κρατικοί νόμοι για την κάνναβη έχουν επιτρέψει την πρόσβαση στην κάνναβη ως αναλγητική θεραπεία παρά τα κενά γνώσεων σχετικά με τη χρήση της ως ιατρική θεραπεία για τον πόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη διεξήχθη με επιχορήγηση από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών. Καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες νομιμοποιούν την φαρμακευτική κάνναβη, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα για τις επιδράσεις της κάνναβης στον χρόνιο πόνο, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.