Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Πανεπιστημίου Κορνέλ αποκάλυψε ότι στις πολιτείες των ΗΠΑ με νόμιμη χρήση κάνναβης από ενήλικες παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης για συνταγογραφούμενη κωδεΐνη. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Health Economics, διαπίστωσε ότι η διανομή κωδεΐνης από τα φαρμακεία μειώθηκε κατά 26% στις πολιτείες με νόμιμη ευφορική χρήση κάνναβης.

Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές που συνταγογραφείται συνήθως για χρόνιο πόνο, αλλά έχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα οπιοειδή ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά κάθε χρόνο.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από το σύστημα αυτοματοποίησης αναφορών και ενοποιημένων εντολών (ARCOS) της Υπηρεσίας Επιβολής Ναρκωτικών, το οποίο παρακολουθεί τη ροή των ελεγχόμενων ουσιών στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά την εφαρμογή των νόμων για την ψυχαγωγική κάνναβη για τέσσερα χρόνια, υπήρξε μείωση κατά 37% στη διανομή κωδεΐνης με βάση τα φαρμακεία. Ωστόσο, υπήρξε ελάχιστος αντίκτυπος στη διανομή κωδεΐνης από τα νοσοκομεία και στη διανομή άλλων οπιοειδών όπως η οξυκωδόνη, η υδροκωδόνη και η μορφίνη σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Coleman Drake, σχολίασε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ευφορική χρήση κάνναβης μπορεί να υποκαταστήσει την κατάχρηση κωδεΐνης”. Ο επικεφαλής συγγραφέας Shyam Raman πρόσθεσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι οι νόμοι για την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης μειώνουν σημαντικά τη διανομή κωδεΐνης στα φαρμακεία, ένα παραγνωρισμένο πιθανό όφελος από τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης”.

Η Johanna Catherine Maclean του Πανεπιστημίου George Mason σημείωσε ότι η αύξηση της νόμιμης πρόσβασης στην κάνναβη μπορεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να την επιλέξουν αντί των οπιοειδών, καθώς η κάνναβη θεωρείται λιγότερο επιβλαβής για την υγεία από τη μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων οπιοειδών.

Συμπερασματικά, η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των νόμων για την ψυχαγωγική κάνναβη στη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες της κάνναβης ως υποκατάστατο των συνταγογραφούμενων οπιοειδών, μειώνοντας τη ζήτηση για φάρμακα που έχουν μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης και σώζοντας έτσι ζωές.