Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να γίνει σημαντικός παίκτης στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς τα σχέδια για μια νέα εγκατάσταση καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης 60.000 τετραγωνικών μέτρων παίρνουν σάρκα και οστά στην κεντρική πόλη Penela. Η εγκατάσταση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, με κόστος 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η φυτεία θα απασχολεί 55 άτομα και κατασκευάζεται από την Master Med Cannabis, η οποία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει μια κλινική στην Penela για την πώληση προϊόντων με βάση την κάνναβη χωρίς ιατρική συνταγή. Στόχος της εταιρείας είναι να “βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν σοβαρές ασθένειες”, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Miguel Nobrega Gouveia.

Η νέα αυτή εγκατάσταση αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στην Πορτογαλία, η οποία έχει χαλαρούς νόμους για την κάνναβη. Η κατοχή ποσότητας που “δεν υπερβαίνει την ποσότητα που απαιτείται για τη μέση ατομική κατανάλωση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών” δεν αποτελεί έγκλημα, ενώ η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε το 2018.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει επίσης χορηγήσει άδειες για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, με 18 εταιρείες να κατέχουν επί του παρόντος τέτοιες άδειες. Αυτό έχει οδηγήσει σε έκρηξη του κλάδου, με τους επενδυτές να συρρέουν στην Πορτογαλία για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες.

Αυτή η νέα εγκατάσταση στην Penela αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία ιατρικής κάνναβης της Πορτογαλίας και να αποτελέσει ευλογία για τους ασθενείς που χρειάζονται το φάρμακο για ιατρικούς λόγους. Με περισσότερες εταιρείες και εγκαταστάσεις που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, η Πορτογαλία εξελίσσεται ταχέως σε κόμβο για τη βιομηχανία ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη.