Οι εμβοές είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές κουδούνισμα, βουητό, βουητό ή θόρυβο που δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή. Ενώ δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τις εμβοές, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πάθηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Otolaryngology – Head & Neck Surgery, διεξήγαγε έρευνα σε 45 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 56 ετών για να διερευνήσει πώς χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων εμβοών. Η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τις επιδράσεις της κάνναβης σε ασθενείς με εμβοές.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το 96% των ασθενών θα εξέταζε τη χρήση κάνναβης ως θεραπεία για τις εμβοές τους. Επιπλέον, το 80% όσων έκαναν χρήση κάνναβης ανέφεραν ότι βοήθησε στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων της ζάλης, του άγχους, του σωματικού πόνου και των διαταραχών του ύπνου.

Οι περισσότεροι ασθενείς προτίμησαν να χρησιμοποιούν edibles, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν κ, κάψουλες κάπνισμα / ατμοποιητές, έλαια και κρέμες. Η πλειονότητα των ασθενών εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τα πιθανά οφέλη της κάνναβης σε καταστάσεις που σχετίζονται με εμβοές.

Η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν κατέγραψε τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων εμβοών των ασθενών. Ωστόσο, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ένα ενδιαφέρον μεταξύ των ασθενών με εμβοές να εξετάσουν την κάνναβη ως πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές σχετικά με τη χρήση κάνναβης για την ανακούφιση των εμβοών. Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να κατανοήσουν οι επαγγελματίες υγείας τις στάσεις και τα πρότυπα χρήσης των ασθενών όσον αφορά την κάνναβη και τη διαχείριση των εμβοών.

Ενώ η κάνναβη δεν αποτελεί θεραπεία για τις εμβοές, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ανακούφιση σε όσους υποφέρουν από την πάθηση. Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια αχτίδα ελπίδας για τα άτομα που έχουν εξαντλήσει άλλες θεραπευτικές επιλογές και αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων των εμβοών τους.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με εμβοές. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα ευρήματα αποτελούν ένα ελπιδοφόρο σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση των πιθανών οφελών της κάνναβης στη διαχείριση των συμπτωμάτων εμβοών.