Ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στον Καναδά έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις πρακτικές καλλιέργειας της κάνναβης. Χάρη στις νέες εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες που ελήφθησαν από την Canadian Light Source στο Σασκατούν, οι ειδικοί μπορούν πλέον να προσδιορίσουν τους βέλτιστους χρόνους συγκομιδής του φυτού.

Ο Teagen Quilichini ηγείται της ερευνητικής ομάδας και λέει ότι οι νέες εικόνες είναι επαναστατικές. Η ομάδα χρησιμοποίησε τη γραμμή δέσμης BXDS High Energy Wiggler Beamline και τη γραμμή δέσμης Mid-IR Beamline στο συγχρότρον της Canadian Light Source για τη λήψη των εικόνων και τη μελέτη της χημικής σύνθεσης του φυτού.

Ο Quilichini λέει: “Λόγω της μακρόχρονης απαγόρευσης, είχαμε πολύ περιορισμένες πληροφορίες και σχεδόν καμία έρευνα που να έχει γίνει για την κάνναβη. Ήρθε η ώρα να το καλύψουμε αυτό για να ενημερώσουμε την ιατρική κοινότητα και να βελτιώσουμε τις πρακτικές καλλιέργειας”.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στα τριχώματα του φυτού της κάνναβης. Πρόκειται για τους μικρούς σάκους σε όλο το φυτό που περιέχουν δραστικές ενώσεις όπως η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Χρησιμοποιώντας τη γραμμή δέσμης CLS, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των τριχώματος, κάτι που δεν είναι δυνατό με ένα κανονικό μικροσκόπιο.

Ο Quilichini λέει: “Μπορούμε να δούμε όλα τα τριχώματα στο θηλυκό άνθος, ενώ είναι ακόμα ανέπαφα. Αυτό από μόνο του είναι πρωτοποριακό”.

Τα τριχώματα αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων του κύκλου ανάπτυξης του φυτού και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποσότητα και οι τύποι των τριχωμάτων ποικίλλουν έντονα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού.

“Αυτό μπορεί να ενημερώσει για καλύτερες πρακτικές αναπαραγωγής και καλλιέργειας, αλλά θα μας επιτρέψει επίσης να επιλέγουμε φυτά με βάση αυτό που θέλουμε να κάνουν. Θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη χημική ποικιλομορφία του φυτού της κάνναβης και θα μπορούσαμε ακόμη και να ανακαλύψουμε νέες εφαρμογές, αντί να προσπαθούμε απλώς να μεγιστοποιήσουμε το THC”, εξήγησε ο Quilichini.

Αυτή η έρευνα δεν ωφελεί μόνο τη βιομηχανία κάνναβης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περαιτέρω έρευνα για παρόμοια φυτά όπως η λεβάντα, η μέντα και οι ντομάτες. Η μελέτη της κάνναβης θα μπορούσε να αποκαλύψει παρόμοιες χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ιατρικές ανακαλύψεις.

Η βιομηχανία της κάνναβης έχει διανύσει πολύ δρόμο και με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, η έρευνα θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Αυτές οι νέες εικόνες είναι μόνο η αρχή του τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.