Η Γερουσία και η Συνέλευση της Νέας Υόρκης ψήφισαν και οι δύο την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης «Ανυπομονώ να υπογράψω αυτήν τη νομοθεσία σε νόμο», δήλωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo. 

Η Γερουσία με ψήφους 40-23 ενέκρινε την νομοθεσία. Αργότερα το απόγευμα, η κρατική συνέλευση ψήφισε 100-49 υπέρ του νομοσχεδίου. Εάν υπογραφεί το νομοσχέδιο, η Νέα Υόρκη θα γίνει η 15η πολιτεία στη χώρα, μαζί με την Περιφέρεια της Κολούμπια, που θα νομιμοποιούσε την χρήση κάνναβης  για ψυχαγωγική χρήση.

Μια εκτίμηση από το γραφείο της Cuomo προβλέπει ότι τα ετήσια φορολογικά έσοδα από τις νόμιμες πωλήσεις κάνναβης θα μπορούσαν να φέρουν 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και 60.000 θέσεις εργασίας στην πολιτεία. Θα επιβληθεί φόρος 9% στην πώληση κάνναβης.

Βάσει της νομοθεσίας οι ενήλικες άνω των 21 ετών θα μπορούν να αγοράζουν κάνναβη και να καλλιεργούν φυτά για προσωπική χρήση. Επίσης προβλέπει τη μεταφορά των πόρων από την πάταξη της χρήσης κάνναβης στην εκπαίδευση και τη θεραπεία των τοξικοεξαρτημένων.

Το μέτρο θα δημιουργήσει ένα Γραφείο Διαχείρισης Κάνναβης, το οποίο θα είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που θα λειτουργεί με το New York State Liquor Authority. Ο οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της αγοράς κάνναβης αναψυχής και των υφιστάμενων προγραμμάτων ιατρικής κάνναβης. Η υπηρεσία θα εποπτεύεται επίσης από μια επιτροπή ελέγχου κάνναβης αποτελούμενη από πέντε μέλη – τρία διορισμένα από τον κυβερνήτη και ένα που θα διορίζεται από τη Γερουσία και την κρατική συνέλευση. Αστυνομικές ομάδες και η Ένωση Γονέων-Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους σχετικά με το νομοσχέδιο.

Εάν υπογραφεί το νομοσχέδιο, η νομιμοποίηση της κάνναβης θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, αλλά οι νόμιμες πωλήσεις για λόγους αναψυχής δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από ένα ή δύο χρόνια.