Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε την προηγούμενη Πέμπτη χάρη σε όλα τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για απλή κατοχή κάνναβης σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, στην πιο εκτεταμένη δράση του Λευκού Οίκου που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα για την αμερικανική πολιτική για τα ναρκωτικά.

Ο πρόεδρος προέτρεψε επίσης τους κυβερνήτες να λάβουν παρόμοια μέτρα για τα πολιτειακά αδικήματα της αστικής κατοχής κάνναβης. Επιπλέον, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και τον Γενικό Εισαγγελέα να επανεξετάσουν “ταχέως” τον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη έχει προγραμματιστεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου. Επί του παρόντος, η κάνναβη ταξινομείται ως ναρκωτικό του Πίνακα Ι, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται ότι δεν έχει καμία ιατρική χρήση και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης. Η ηρωίνη και το LSD είναι άλλα ναρκωτικά του Πίνακα Ι.

Οι αμνηστίες καλύπτουν την “απλή κατοχή”, η οποία είναι αδίκημα χαμηλού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν άτομα που έχουν φυλακιστεί για διακίνηση, πώληση ή άλλες κατηγορίες για κάνναβη. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι κανείς δεν είναι επί του παρόντος έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή αποκλειστικά για “απλή κατοχή”.

Φυλετική ανισότητα στα ποσοστά καταδίκης για τους έγχρωμους. Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι “ενώ οι λευκοί και οι μαύροι και καφετί άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης σε παρόμοια ποσοστά, οι μαύροι και καφετί άνθρωποι έχουν συλληφθεί, διωχθεί και καταδικαστεί σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά”.

“Το να στέλνουμε ανθρώπους στη φυλακή για κατοχή κάνναβης έχει καταστρέψει πάρα πολλές ζωές και έχει φυλακίσει ανθρώπους για συμπεριφορές που πολλές πολιτείες δεν απαγορεύουν πλέον”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. “Το ποινικό μητρώο για κατοχή κάνναβης έχει επίσης επιβάλει άσκοπα εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Και ενώ οι λευκοί και οι μαύροι και καφετί άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης σε παρόμοια ποσοστά, οι μαύροι και καφετί άνθρωποι έχουν συλληφθεί, διωχθεί και καταδικαστεί σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά”.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί που περιορίζουν τη διακίνηση, την εμπορία και τις πωλήσεις σε ανηλίκους δεν θα πρέπει να αλλάξουν, αλλά ότι οι πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυβέρνησης, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φυλακίζονται για κατοχή κάνναβης στις ΗΠΑ καταδικάζονται βάσει πολιτειακών ή τοπικών νόμων.

“Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι νόμοι για τη κάνναβη δεν λειτουργούν”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. “Ο πρόεδρος εξέταζε τις επιλογές του και τώρα αναλαμβάνει εκτελεστική δράση”.

Η κίνηση αυτή, για την οποία οι υποστηρικτές της οποίας πίεζαν επί μήνες, φέρνει την πολιτική της κάνναβης στο προσκήνιο λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, υπογραμμίζοντας πόσο πολύ έχει αλλάξει η πολιτική του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Όμως, παρά τη δημοτικότητα της νομιμοποίησης, λιγότεροι από ένας στους πέντε υποψήφιους των προκριματικών εκλογών του 2022 ανέφεραν τη μεταρρύθμιση της κάνναβης στον ιστότοπό τους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings.

Ο πρακτικός αντίκτυπος, τουλάχιστον άμεσα, μπορεί να είναι περιορισμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε ομοσπονδιακές φυλακές για αδικήματα κάνναβης δεν βρίσκονται στη φυλακή για μικρά, μη βίαια αδικήματα – έτσι ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από αυτό το διάταγμα θα είναι χιλιάδες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κίνηση, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη για τον Μπάιντεν, έναν 79χρονο πρόεδρο που είχε γράψει ορισμένους από τους σκληρούς κατά του εγκλήματος νόμους περί ναρκωτικών, οι οποίοι, όπως σημειώνουν οι υποστηρικτές, οδήγησαν στα σημερινά ποσοστά φυλάκισης. Ο Μπάιντεν ήταν ο μόνος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2020 που δεν υποστήριξε τον ομοσπονδιακό αποχαρακτηρισμό, ο οποίος ουσιαστικά θα καθιστούσε την κάνναβη νόμιμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η κυβέρνηση είχε επίσης δηλώσει ότι ο Μπάιντεν θέλει να επαναπροσδιορίσει την κάνναβη σε φάρμακο του Πίνακα ΙΙ – κάτι που θα διευκόλυνε τη μελέτη της – να νομιμοποιήσει την φαρμακευτική κάνναβη και να αποποινικοποιήσει την κατοχή της από ανήλικους. Όλες αυτές οι θέσεις έρχονται νομικά σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Επί του παρόντος, 37 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την φαρμακευτική κάνναβη και 19 πολιτείες έχουν νόμιμη χρήση κάνναβης από ενήλικες. Πέντε πολιτείες ψηφίζουν για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022: Μιζούρι, Αρκάνσας, Βόρεια και Νότια Ντακότα και Μέριλαντ.

Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ παρουσίασε νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό της κάνναβης και τη διαγραφή ορισμένων ομοσπονδιακών αρχείων. Ωστόσο, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει επί του παρόντος τις ψήφους στη Γερουσία για να περάσει. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει δύο φορές τα τελευταία χρόνια νομοθεσία που θα καταργούσε τις ομοσπονδιακές ποινές για τη κάνναβη, αλλά με μικρή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους. Επιπλέον, ένα νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εισήχθη από τους Reps. Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.) και Dave Joyce (R-Ohio) θα έθετε στην άκρη χρηματοδότηση επιχορήγησης για τις πολιτείες που θέλουν να διαγράψουν τα αρχεία που σχετίζονται με την κάνναβη.

Εδώ και καιρό υπάρχουν μεγάλες φυλετικές ανισότητες στην επιβολή των νόμων περί κάνναβης. Οι μαύροι έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να συλληφθούν για κατοχή κάνναβης, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν το ναρκωτικό σε περίπου ίσα ποσοστά, σύμφωνα με μελέτη του 2020 της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης αναμένεται να φθάσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις φέτος, σύμφωνα με την New Frontier Data, ενώ τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028.