Ο ιταλικός στρατός, ο οποίος κατέχει το μονοπώλιο στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φέτος. Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αμυντικών Βιομηχανιών, Nicola Latorre, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Defense World ότι ο στρατός σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 75% σε σύγκριση με τους προηγούμενους στόχους το 2023. Η δέσμευση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Latorre, είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτάρκειας για την φαρμακευτική κάνναβη στην Ιταλία, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από προβλήματα υποπρομήθειας.

Η Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που νομιμοποίησε την κάνναβη για φαρμακευτική χρήση το 2007 και προχώρησε στην ανάθεση της παραγωγής στον στρατό της το 2015, προκειμένου να “καλύψει πλήρως τις αυξανόμενες ανάγκες των Ιταλών ασθενών”. Ωστόσο, αυτός είναι ένας στόχος που ο στρατός έχει μέχρι στιγμής συστηματικά αποτύχει να επιτύχει, με το συνεχιζόμενο μονοπώλιο στην παραγωγή να μην μπορεί να συμβαδίσει με έναν πληθυσμό ασθενών που αυξάνεται κατά διψήφιο ποσοστό εδώ και αρκετά χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, αποκαλύφθηκαν στοιχεία του ιταλικού Υπουργείου Υγείας που δεν είχαν δημοσιευθεί ποτέ πριν, και έδειχναν ότι, παρά την κάποια αύξηση το 2021, ο ιταλικός στρατός παρήγαγε ένα κλάσμα των εκτιμώμενων 1.400 κιλών ετησίως που ζητούσαν οι ασθενείς. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι ενώ η ποσότητα της φαρμακευτικής  κάνναβης που πωλείται στα φαρμακεία στην Ιταλία είχε αυξηθεί σταθερά από 576 κιλά το 2018 σε 1.271 κιλά το 2021, η εγχώρια παραγωγή στην πραγματικότητα μειώθηκε από 123 κιλά σε 108 κιλά κατά την ίδια περίοδο, με την τελευταία να αντιπροσωπεύει μόλις το 8% της συνολικής κάνναβης που πωλείται στα φαρμακεία εκείνο το έτος.

Ο κ. Latorre φαίνεται να αμφισβήτησε αυτά τα στοιχεία, δηλώνοντας ότι ο στρατός παρήγαγε 50 κιλά το 2020, αντί για τα 37 κιλά που ανέφερε το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη πιο σημαντικό, πρότεινε ότι η επιχείρηση ανάπτυξης του στρατού με έδρα τη Φλωρεντία παρήγαγε 300 κιλά το 2022, το οποίο, αν είναι ακριβές, θα αντιπροσώπευε ένα ποσοστό ανάπτυξης σχεδόν 200%. Δήλωσε επίσης ότι η εγκατάσταση θα επιτύχει τριψήφια αύξηση και πάλι φέτος, βλέποντας την παραγωγή να αυξάνεται στα 700 κιλά το 2023, ενώ θα ξεκινήσει και η παραγωγή “ελαιολάδου με κάνναβη”.

Παρά τις προσπάθειες του στρατού να αυξήσει την παραγωγή, τα προβλήματα εφοδιασμού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης να καταστείλει τα σχέδια για την κατ’ οίκον καλλιέργεια σημαίνουν ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται. Επιπλέον, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι στόχοι του στρατού για την επίτευξη αυτάρκειας δεν είναι “ρεαλιστικοί”, καθώς μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να παράγει πάνω από 150 κιλά. Εναλλακτικές λύσεις αντί της εγχώριας παραγωγής, όπως η εισαγωγή από άλλες χώρες, θα μπορούσαν να εξεταστούν ως επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος εφοδιασμού.