Ο στρατός της Ιταλίας, ο μοναδικός παραγωγός φαρμακευτική κάνναβης στη χώρα, σταμάτησε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις του στη Φλωρεντία. Η απόφαση ελήφθη λόγω της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, η οποία αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω την πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη για τους περίπου 50.000 ασθενείς της Ιταλίας και να ασκήσει περαιτέρω πίεση σε μια ήδη σοβαρά ανεπαρκώς εξοπλισμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Η παύση έρχεται λίγους μήνες αφότου ο στρατός ανακοίνωσε τις φιλοδοξίες του να επιτύχει τριψήφια αύξηση της παραγωγής φαρμακευτική κάνναβης φέτος στα 700 κιλά, σηματοδοτώντας αυτό που περιέγραψε ως το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτάρκειας στην Ιταλία.

Η διακοπή της παραγωγής έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού, και πιθανολογείται ότι ο ιταλικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να παράγει ούτε 100 κιλά κατά τη διάρκεια του 2023. Ο κ. Dentini αμφισβήτησε τον συνταγματάρχη Gabriele Picchioni, τον διευθυντή του στρατιωτικού εργοστασίου παραγωγής ιατρικής κάνναβης στη Φλωρεντία, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις είναι μια τεράστια εξαπάτηση. Το κράτος όχι μόνο δεν παρέχει την πλήρη ποσότητα φαρμακευτικής κάνναβης που απαιτείται ετησίως σε εθνικό επίπεδο (εκτιμάται ότι είναι 1.500 κιλά), αλλά δεν μπορεί να παράσχει ούτε αυτό που έχει ζητήσει το ιταλικό Υπουργείο Υγείας (400 κιλά για το 2023).

Όσον αφορά την προμήθεια φαρμακευτικής κάνναβης ιταλικής καλλιέργειας που βρίσκεται σε αποθήκη, ο κ. Dentini εκτίμησε ότι αυτή πιθανότατα θα παραμείνει σε αποθήκη επ’ αόριστον, καθώς οι συνταγογραφούντες γιατροί προτιμούν εισαγόμενα προϊόντα όπως το Bediol από τις Κάτω Χώρες. Οι Ιταλοί γιατροί προτιμούν να συνταγογραφούν το Bediol αντί του ιταλικού στελέχους, οπότε πιθανότατα θα παραμείνει στη στρατιωτική αποθήκη μέχρι να τελειώσει το Bediol στην ιταλική αγορά. Απλά επειδή αυτό το στέλεχος κυκλοφορεί συχνότερα στην αγορά, άρα είναι πιο αξιόπιστο από το ιταλικό στέλεχος.

Ο Maurizio Valliti, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής κλινικής φαρμακευτικής κάνναβης Clinn, δήλωσε ότι από την εμπειρία της εταιρείας του μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα με την προμήθεια των αποθεμάτων και ότι η είδηση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προμήθεια για τη συνέχεια της περίθαλψης. Πρόσθεσε ότι μόνο το 6% περίπου των προϊόντων που συνταγογραφεί σήμερα η κλινική του είναι εγχώριας καλλιέργειας ιταλική ιατρική κάνναβη.

Παρά τον ισχυρισμό του συνταγματάρχη Picchioni ότι η διακοπή της παραγωγής ήταν προγραμματισμένη, ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του στρατιωτικού εργοστασίου περιέγραψε μια πολύ διαφορετική εικόνα της κατάστασης. Ο Ουμπέρτο Φραγκάσι ανέφερε σε δήλωσή του στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας ότι η “χρόνια έλλειψη προσωπικού σε διάφορα επίπεδα… και η έλλειψη αρκετών βασικών στελεχών” απειλούν με “αναγκαστική διακοπή” της προμήθειας φαρμακευτικής κάνναβης.

Για την ανακούφιση της “κρίσιμης” κατάστασης, ο κ. Φραγκάσι ζήτησε την αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος γραφειοκρατικός εξορθολογισμός και, ως εκ τούτου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του στρατού. Προτείνει, αντί η επιχείρηση να βρίσκεται υπό την ευθύνη τόσο της αρχής της υγείας όσο και της αρχής της άμυνας, η ευθύνη αυτή να μεταφερθεί στην προεδρία του συμβουλίου. Αυτή η υπόθεση, στην οποία αντιτίθεται πάντα η πολιτική, θα μας επέτρεπε να έχουμε τις τυπικές λειτουργίες και την ευελιξία ενός φαρμακευτικού εργοστασίου: κάτι αδιανόητο σήμερα με τους περιορισμούς της Δημόσιας Διοίκησης.

Εν κατακλείδι, η απόφαση της Ιταλίας να σταματήσει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ήδη προβληματική αλυσίδα εφοδιασμού. Οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη λόγω της έλλειψης και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν επηρεαστεί η προμήθεια εισαγόμενων προϊόντων από τις Κάτω Χώρες. Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές να εργαστούν για να διασφαλίσουν μια σταθερή και αξιόπιστη προμήθεια ιατρικής κάνναβης για όσους την χρειάζονται.