Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι ασθενείς στην Ευρώπη πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη για την ανακούφιση από τον πόνο, η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι ήδη μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο στη Γερμανία, οι εισαγωγές φαρμακευτικής κάνναβης διπλασιάστηκαν το 2022, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του κλάδου.

Οι αναλυτές μελετούν τώρα το δυναμικό της αγοράς και τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης για να προβούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Prohibition Partners, η βρετανική αγορά ιατρικής κάνναβης αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη φέτος, αποφέροντας σημαντικό μέρος των εσόδων.

Η Prohibition Partners προβλέπει ότι ο κλάδος της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα φτάσει τα 550 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα μέχρι το τέλος του 2023. Η αγορά και η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού αναμένεται να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται, όπως παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, οδηγώντας σε αυτή την εκτίμηση. Η “Ευρωπαϊκή έκθεση για την κάνναβη” που δημοσιεύθηκε από την Prohibition Partners δείχνει ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν τη “συντριπτική πλειοψηφία” των νέων προσφορών στην αγορά.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή θα μπορούσε επίσης να τονώσει τη βιομηχανία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Υποθέτοντας ότι κάθε τρίμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει σταθερό, η έκθεση προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών συνταγογραφούμενων και μη αδειοδοτημένων προϊόντων με βάση την κάνναβη που πωλούνται θα αυξηθεί κατά 90% στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022. Πέρυσι, περίπου 76.000 τέτοια προϊόντα διακινήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνει επίσης ότι η αγορά κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσεται από το 2019 και είναι αρκετά ανθεκτική. Κάθε χρόνο, η αγορά παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, με τα εξωτερικά οικονομικά προβλήματα να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο. Η πλειονότητα των ιδιωτικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνταγογραφεί φαρμακευτική κάνναβη, με τους γιατρούς να έχουν το προνόμιο στις εισαγωγές της αγοράς. Για να εισάγει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης χύμα, ένας εισαγωγέας πρέπει να λάβει πιστοποιητικό “αναμενόμενης ανάγκης” από γιατρό που συνταγογραφεί, το οποίο κοστίζει περίπου 1.000 λίρες. Επιπλέον, μόνο εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη, με μόλις πάνω από 100 γιατρούς να είναι σε θέση να εκδίδουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά επί του παρόντος. Αυτή η μοναδική δυναμική σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ κλινικών, γιατρών, εισαγωγέων και εμπόρων είναι πιο σημαντικές στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Η αγορά θα γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη όταν η πρόσβαση σε αυτό το φυσικό φάρμακο γίνει ευκολότερη και λιγότερο περιοριστική για τους ασθενείς. Μια ιστορία επιτυχίας βρίσκεται στον ορίζοντα για τη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη.