Ο όμιλος Lyphe Group, με έδρα το Λονδίνο, υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της Materia έναντι αδιευκρίνιστου ποσού, ενώ η συγχώνευση αυτή αναμένεται να έχει “θετική επίδραση” στον κλάδο.

Η συναλλαγή θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής δύναμης στον τομέα της κάνναβης με εδραιωμένο αποτύπωμα στις μεγαλύτερες αγορές και δυνατότητες που καλύπτουν την κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού για την φαρμακευτική κάνναβη.

Σηματοδοτεί την τελευταία σημαντική εξέλιξη από την Lyphe, η οποία πιέζει να αναπαραγάγει το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο direct-to-consumer σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Με την πιστοποιημένη από την ΕΕ GMP (Good Manufacturing Practice) μονάδα παραγωγής της Materia στη Μάλτα και ένα καθιερωμένο κανάλι διανομής στη Γερμανία, η Lyphe θα μπορέσει όχι μόνο να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της αλλά και να μειώσει σημαντικά το κόστος για τους ασθενείς.

Η ύπαρξη μιας καθετοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού θα έχει μαζικά θετικό αντίκτυπο στον κλάδο, αποδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευσή μας για τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών και των προτύπων της αγοράς.

Σημαντικός ευρωπαϊκός παίκτης

Η Lyphe Group ιδρύθηκε από τους Rob Reid, Stephen Murphy και Ben Langley το 2018, λίγο πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου νομιμοποιήσει την πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη. Οι κατά  επιχειρηματίες, κ. Reid και κ. Murphy θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι μετά το κλείσιμο της εξαγοράς της Materia.

Η Lyphe είναι επί του παρόντος ο κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα δει τον αριθμό των ασθενών να ανεβαίνει σε 30.000 μέχρι το τέλος του 2022.

Η εταιρεία έχει επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς στην εγχώρια αγορά της τα τελευταία δύο χρόνια, με αναφερόμενη αύξηση των εσόδων της κατά 250% το 2021. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημοτικότητα του τμήματος τηλεϊατρικής της The Medical Cannabis Clinics (TMCC), το οποίο υποστηρίζεται από το Dispensary Green, ένα ψηφιακό φαρμακείο που επιτρέπει τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς να παρακολουθούν τις συνταγές. Παράλληλα, ο όμιλος λειτουργεί επίσης την Ακαδημία φαρμακευτικής Κάνναβης, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που παρέχει πληροφορίες και εκπαιδευτικούς πόρους που χρειάζονται οι γιατροί για να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη στην Ευρώπη.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Lyphe εξασφάλισε 5 εκατ. λίρες σε έναν γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων “σχεδίων επέκτασης” της.

Η ενσωμάτωση των ομοίως ταχέως αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων της Materia θα επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διεθνή επέκταση και θα ενισχύσει τις τρέχουσες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά την πρόβλεψη εσόδων του διευρυμένου ομίλου για το 2023 σε 23 εκατ. λίρες με υποκείμενο μικτό περιθώριο κέρδους άνω του 50%.

Νέες ευκαιρίες

Η επιχειρησιακή προτεραιότητα της Lyphe θα είναι η εγκατάσταση της Materia στη Μάλτα, η οποία πέτυχε την έγκριση GMP της ΕΕ τον Μάιο του 2021 και έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που εξήγαγε φαρμακευτική κάνναβη προς πώληση σε άλλη χώρα από τη Μάλτα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Μέσω αυτής της εγκατάστασης, η Lyphe θα είναι σε θέση να εισάγει άνθη GACP από μια εκτεταμένη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, να τα επεξεργάζεται σε φαρμακευτική κάνναβη με πιστοποίηση EU GMP και να τα εξάγει σε όλη την Ευρώπη.

Είναι κατανοητό ότι η “υπερσύγχρονη” εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 6.000 κιλά κάνναβης κάθε χρόνο, που αντιπροσωπεύει δυνητικές πωλήσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Η Materia διαθέτει δραστηριότητες διανομής στη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Lyphe θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τη λειτουργία χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων στη Γερμανία με πιστοποίηση EU GDP (Good Distribution Practice) και EU GMP, η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει ταχέως τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη αγορά κάνναβης της Ευρώπης.

Ενώ η Materia διανέμει φαρμακευτική κάνναβη σε γερμανικά φαρμακεία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η πρώτη εξαγωγή στη Γερμανία από τις εγκαταστάσεις της στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε μόλις τον Ιούνιο.

Η εξαγορά της Materia από την Lyphe θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κάνναβης.