Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda λέει ότι αντιτίθεται στην ιδέα να αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης στη χώρα.

«Είμαι αντίθετος σε αυτή την ιδέα αυτή τη στιγμή γιατί πιστεύω ότι έχουμε αποτύχει μέχρι στιγμής στον αγώνα μας κατά της εξάπλωσης των ναρκωτικών στα σχολεία και μεταξύ των νέων που είναι το μέλλον του κράτους μας», είπε ο Ναουσέντα στο LRT RADIO την Παρασκευή, απαντώντας ερωτήματα του κοινού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήταν απαραίτητο να αποτραπεί η εξάπλωση ναρκωτικών μεταξύ της νεολαίας προτού ληφθούν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για την αποποινικοποίηση της κατοχής τέτοιων ουσιών.

«Δεν το βρίσκω πειστικό όταν κάποιος λέει ότι θα το απελευθερώσουμε κάπως και μετά θα προχωρήσουμε στην εκπαίδευση και σε διάφορα άλλα έργα. Αντιστρέφουμε τη σειρά των πραγμάτων σε αυτό το μέρος. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσουμε και να φροντίσουμε να σταματήσουμε αυτή την κακή αρνητική τάση. Και τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για νομοθετικές πρωτοβουλίες», είπε.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για τη συμπλήρωση του Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων με πρόστιμα που επιβλήθηκαν για την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης, αλλά δεν κατάφερε να αφαιρέσει αυτό το αδίκημα από τον Ποινικό Κώδικα σε χωριστή ψηφοφορία.

Επί του παρόντος, η κατοχή μικρής ποσότητας κάθε είδους ναρκωτικού τιμωρείται από το ποινικό δίκαιο στη Λιθουανία.

Το 2018, το κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές τροπολογίες που στόχευαν στην αποποινικοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών.