Ο πρωθυπουργός Datuk Seri Anwar Ibrahim δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την έγκριση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στη Μαλαισία θα πρέπει να διεξαχθεί με προσοχή και ότι είναι απαραίτητη η σε βάθος έρευνα και συζήτηση. Ο Anwar επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο της χρήσης της ουσίας και τον αυξανόμενο αριθμό των τοξικομανών μεταξύ των νέων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών, ο οποίος αριθμεί πλέον εκατοντάδες χιλιάδες. Δήλωσε ότι, αν και δεν υιοθετεί σκληρή άποψη για το θέμα, ήθελε να έχει μια γενική εικόνα των επιπτώσεων της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρική χρήση πριν λάβει μια απόφαση.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρώην υπουργός Υγείας Khairy Jamaluddin ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει θέση σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, πέραν της εξέτασης του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με αυτήν. Η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που επιτρέπει τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο Anwar δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση όταν πρόκειται για τον έλεγχο της χρήσης της. Ζήτησε να γίνει περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος για να καθοριστεί αν θα νομιμοποιηθούν ορισμένα τμήματα ή θα επιτραπεί πλήρως ή αν θα συνεχιστούν οι τρέχουσες πρακτικές.

Ο διάλογος, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Λέσχη Anwar Ibrahim και τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 5.000 νέοι, κάλυψε μια σειρά θεμάτων. Ο Anwar ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μονοπωλίου της Touch ‘n Go στο οδικό και μεταφορικό σύστημα.