Στις 9 Μαρτίου 2023, το Ισραήλ έχασε έναν από τους πιο διάσημους επιστήμονες του, τον καθηγητή Raphael Mechoulam. Ο 92χρονος υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας της κάνναβης και συχνά αναφέρεται ως ο “πατέρας της έρευνας της κάνναβης” για το πρωτοποριακό του έργο. Στη δεκαετία του 1960, ο Mechoulam και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι που απομόνωσαν τη δέλτα-9 THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, και άρχισαν να διεξάγουν πειράματα με κανναβινοειδή στο Ισραήλ. Του πιστώνεται επίσης ο σχεδιασμός και η σύνθεση πολλών νέων κανναβινοειδών με θεραπευτικές δυνατότητες ως φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο αντίκτυπος του Mechoulam στον τομέα της έρευνας για την κάνναβη ήταν μεγάλος. “Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης και επιστημονικής γνώσης σχετικά με την κάνναβη συσσωρεύτηκε χάρη στον καθηγητή Mechoulam”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Asher Cohen. Ο Mechoulam άνοιξε το δρόμο για πρωτοποριακές μελέτες και εγκαινίασε την επιστημονική συνεργασία μεταξύ ερευνητών σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά του του χάρισε περισσότερα από 25 ακαδημαϊκά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Ισραήλ στις Ακριβείς Επιστήμες, Χημεία, το 2000, το Βραβείο Heinrich Wieland το 2004 και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης το 2006.

Ο Mechoulam ήταν ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα και της Διεθνούς Ερευνητικής Εταιρείας Κανναβινοειδών. Το 1994 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ισραήλ. Το έργο του πρωτοπόρου της ιατρικής κάνναβης είχε βαθύτατο αντίκτυπο στον τομέα της έρευνας για την κάνναβη, οδηγώντας σε προόδους στην ανάπτυξη θεραπειών με βάση την ιατρική κάνναβη.

Ο Mechoulam γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1930 και μετανάστευσε με την οικογένεια του στο Ισραήλ το 1949, όπου αργότερα σπούδασε χημεία. Έλαβε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Weizmann, Rehovot, το 1958, με μια διατριβή στη χημεία των στεροειδών. Μετά από μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ινστιτούτο Rockefeller στη Νέα Υόρκη (1959-60), ο Mechoulam ήταν στο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Weizmann από το 1960 έως το 1965, εστιάζοντας στην απομόνωση, την αποκάλυψη της δομής και τη σύνθεση των κύριων δραστικών ουσιών της κάνναβης. Μετακόμισε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και έγινε τακτικός καθηγητής το 1972.

Η σημαντική συμβολή του Mechoulam στον τομέα της έρευνας της κάνναβης του χάρισε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της επιστήμης. Η έρευνα του άνοιξε το δρόμο για πολλές από τις προόδους στη θεραπεία της ιατρικής κάνναβης που βλέπουμε σήμερα. Το έργο του ενέπνευσε μια νέα γενιά ερευνητών και θα συνεχίσει να διαμορφώνει τον τομέα για τα επόμενα χρόνια. Ενώ ο θάνατος του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την επιστημονική κοινότητα, η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει και να οδηγεί την έρευνα στον τομέα της κάνναβης για τις επόμενες γενιές.