Η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία είναι ένα βήμα πιο κοντά, καθώς ο υπουργός Υγείας της χώρας Karl Lauterbach παρουσίασε το πρώτο σχέδιο του προτεινόμενου νόμου για την κάνναβη. Η πρόταση έχει υποβληθεί προς έγκριση σε άλλα υπουργεία και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές.

Μία από τις βασικές διατάξεις του προτεινόμενου νόμου είναι η απελευθέρωση της κάνναβης στο πλαίσιο ειδικών ενώσεων ή κλαμπ κάνναβης. Το σχέδιο επιτρέπει επίσης την κατοχή έως 25 γραμμαρίων κάνναβης και την καλλιέργεια έως τριών φυτών για προσωπική χρήση.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει αρχικά ελεύθερη πώληση κάνναβης στα καταστήματα, όπως αρχικά προβλεπόταν. Αντ’ αυτού, προβλέπεται να γίνει πιλοτικά σε λίγους δήμους μέσω άλλου νομοσχεδίου αργότερα.

Το χρονοδιάγραμμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς η πρόταση θα χρειαστεί έγκριση από άλλα υπουργεία και στη συνέχεια από τη Bundestag και το Bundesrat. Οι υπέρμαχοι της κάνναβης στην κυβέρνηση συνασπισμού ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρόταση αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία, όπου η φαρμακευτική κάνναβη είναι ήδη νόμιμη, αλλά η χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς απαγορεύεται. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού, ιδίως σε θέματα όπως η φορολογία, η ρύθμιση και η κοινωνική ισότητα.

Συμπερασματικά, ο προτεινόμενος νόμος για την κάνναβη στη Γερμανία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα. Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο νόμος μέσω της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, αλλά πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους υποστηρικτές και τους λάτρεις της κάνναβης.