Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο ανακοίνωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης με ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει περισσότερες από 50 προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Viktor Liashko ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, αναφέρει το Forbes. Η πρόταση έρχεται εν μέσω του πολέμου της χώρας κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Το μέτρο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 επιλέξιμες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), των νευρολογικών ασθενειών και του νευροπαθητικού χρόνιου πόνου, αναφέρει το δημοσίευμα. Περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την καλλιέργεια, την παραγωγή και τις πωλήσεις. Η νομοθεσία προτείνει την αδειοδότηση για οικονομικές δραστηριότητες και για την καλλιέργεια για φαρμακευτικής σκοπούς και επιστημονική έρευνα.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021, αλλά δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Δύο μήνες πριν, η κυβέρνηση νομιμοποίησε τη χρήση συνθετικών φαρμάκων με βάση το THC, της δροναβινόλης, της ναμπιλόνης και της ναμπιξιμόλης, ενός εκχυλίσματος κάνναβης που αναπτύχθηκε από την GW Pharmaceuticals.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kyiv Post τον Οκτώβριο του 2020, το 64,88% των Ουκρανών υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις για την φαρμακευτική κάνναβη, ενώ το 29,53% ήταν αντίθετο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην ανάρτηση στο Facebook, ο Liashko δήλωσε ότι το μέτρο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επέκταση της πρόσβασης των ασθενών σε θεραπείες για τον καρκίνο και το PTSD που είναι αποτέλεσμα του πολέμου.

Η κάνναβη δεν θα νομιμοποιηθεί για χρήση από ενήλικες σύμφωνα με το μέτρο.