Οι ασθενείς από τη Νήσο Μαν μπορούν πλέον να εκτελούν τις συνταγές τους για κάνναβη σε τοπικό επίπεδο μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων.

Από την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, οι ασθενείς με ιδιωτική συνταγή για προϊόντα κάνναβης για ιατρική χρήση (CBPM) μπορούν να εκτελέσουν τη συνταγή τους στη Νήσο Μαν, μέσω του φαρμακείου Karsons Pharmacy στο Onchan.

Η πρώτη υπηρεσία χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης στο Νησί επρόκειτο να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά καθυστέρησε αρκετούς μήνες.

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας κατηγόρησε για την καθυστέρηση “απρόβλεπτα τεχνικά ζητήματα” στις διαπραγματεύσεις του με το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα φάρμακα με βάση την κάνναβη δεν είναι διαθέσιμα στο NHS στο νησί, αλλά οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία μέσω ιδιωτικών κλινικών εγγεγραμμένων στο CQC, με συνταγή ιατρού που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ειδικών, όπως και αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα φέτος, το οικογενειακό φαρμακείο Karsons Pharmacy, έλαβε άδεια για την εισαγωγή και διανομή προϊόντων με βάση την κάνναβη στο νησί.

Οι ασθενείς με συνταγές μπορούν πλέον να τις πηγαίνουν στο Karsons, ωστόσο, οι υπάλληλοι έχουν προειδοποιήσει ότι αρχικά μπορεί να χρειαστούν έως και 10 εργάσιμες ημέρες μεταξύ της παραλαβής της συνταγής από το φαρμακείο και της άφιξης του φαρμάκου στο νησί.

Η DHSC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ελπίζει ότι ο χρόνος αυτός θα μειωθεί μόλις η υπηρεσία “εδραιωθεί”.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Lawrie Hooper MHK, εξέφρασε τη δική του “απογοήτευση” για τις καθυστερήσεις και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν “συνεχή υπομονή”, ενώ η υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί.

“Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που είμαστε πλέον σε θέση να ξεκινήσουμε αυτή τη σημαντική υπηρεσία”, σχολίασε.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κοινό για την υπομονή του ενώ έχει δημιουργηθεί, το Υπουργείο και η Karsons εργάζονται σκληρά για να είναι όλα έτοιμα και μοιραστήκαμε την απογοήτευση για τις καθυστερήσεις, οι οποίες τώρα έχουν επιλυθεί.

“Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους ασθενείς να συνεχίσουν την υπομονή τους κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ η υπηρεσία ενσωματώνεται. Θα ενθάρρυνα τους ασθενείς να διαβάσουν τις Συχνές Ερωτήσεις μας και να εξοικειωθούν με τις συμβουλές και τις οδηγίες σχετικά με τη χρήση αυτών των προϊόντων”.

Η άδεια για την παροχή αυτής της υπηρεσίας έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στο φαρμακείο Karsons Pharmacy και θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν την υπηρεσία πιλοτικά για τουλάχιστον 12 μήνες για τη συλλογή δεδομένων που αποδεικνύουν την ανάγκη και τη ζήτηση, ώστε να διαμορφωθεί η μελλοντική παροχή υπηρεσιών στο νησί.

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με το φαρμακείο Karsons Pharmacy εάν έχουν περαιτέρω ερωτήσεις. Έχουν επίσης δημιουργηθεί βίντεο καθοδήγησης για την παροχή πρακτικών συμβουλών και εκτιμήσεων για τους ασθενείς. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μαζί με μια σειρά συχνών ερωτήσεων.