Δώδεκα γερμανικές κοινωνικές λέσχες κάνναβης (CSC) ίδρυσαν την “Dachverband der Cannabis Social Clubs Deutschland” (Ένωση Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης στη Γερμανία) στα τέλη Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Το CSCD θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά κάνναβης και θα εκπροσωπεί πολιτικά τον αυξανόμενο αριθμό κοινοτήτων καλλιέργειας.

Το CSCD, εκτός από το να εκπροσωπεί τα συμφέροντα και να είναι η φωνή των Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης στη Γερμανία, εξετάζει διάφορους τρόπους για να βοηθήσει τις γερμανικές CSC.

Θα στηρίξει τις λέσχες με εκπαιδευτικές εκστρατείες σχετικά με τα CSC, θα βοηθήσει τα μέλη να διευθύνουν τις λέσχες και θα προσφέρει υπηρεσίες που σχετίζονται με την αυτοκαλλιέργεια κάνναβης.

“Ήρθε η ώρα”, δήλωσε ο Steffen Geyer, πρόεδρος του CSCD, “να κάνουμε αυτό που κανείς δεν έχει κάνει ποτέ πριν στη Γερμανία, ή ακόμα και στην Ευρώπη – οργανωθήκαμε για να παρέχουμε στα μέλη μας τις καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που μπορούμε, φθηνά, ευέλικτα, με σεβασμό στην ποιότητα και μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο”.

Η ένωση εκπροσωπεί σήμερα  δεκάδες συλλόγους με μερικές εκατοντάδες μέλη.

Όλοι την Ευρώπη περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη Γερμανία. Τα λάθη που θα φγίνουν στη μελλοντική ρύθμιση της πρώτης χώρας της ΕΕ που νομιμοποίησε την αγορά κάνναβης θα μπορούσαν να επαναληφθούν και σε άλλα κράτη.

Ο ENCOD, ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για μια Δίκαιη και Αποτελεσματική Πολιτική για τα Ναρκωτικά, προωθεί τις Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης σε όλη την Ευρώπη από το 2003 και έχει επίσης υποστηρίξει οικονομικά την ίδρυση της γερμανικής ένωσης.

Το CSCD ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσει έναν κατάλογο αιτημάτων από τους εκατοντάδες οργανωμένους αυτοκαλλιεργητές κάνναβης.

Τι είναι οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης;

Οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης είναι μη κερδοσκοπικές ενώσεις για τη συλλογική καλλιέργεια κάνναβης.

Διδάσκουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την καλλιέργεια φυτών κάνναβης, την οργάνωση συλλογικής καλλιέργειας και τη διανομή προϊόντων κάνναβης στα μέλη τους.

Οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση και την ασφαλή χρήση προϊόντων κάνναβης μέσω στενών κοινωνικών επαφών.

Λέσχες κάνναβης υπάρχουν ήδη επίσημα στην Ουρουγουάη, την Ισπανία, το Βέλγιο (όπου εξακολουθούν να λειτουργούν δυναμικά) και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υποστηρικτές των CCS τα θεωρούν ως μια αποτελεσματική μορφή πρόληψης της κατάχρησης της κάνναβης.