Ο κλάδος της νόμιμης κάνναβης στον Καναδά συνεχίζει να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, με τις λιανικές πωλήσεις της χώρας να φτάνουν σε νέο μηνιαίο ρεκόρ άνω των 295 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 14% από τις πωλήσεις του Νοεμβρίου ύψους 260 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Συνολικά, οι εθνικές πωλήσεις ευφορικής κάνναβης το 2022 ξεπέρασαν τα 3,1 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά αύξηση σχεδόν 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο Οντάριο, το οποίο διαθέτει πλέον πάνω από 1.600 καταστήματα λιανικής πώλησης, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 118 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Αλμπέρτα ακολούθησε με πωλήσεις ύψους 51,3 εκατ. ευρώ και η Βρετανική Κολομβία κατέγραψε πωλήσεις ύψους 43,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οντάριο αναδεικνύεται σε βασικό οικονομικό μοχλό για την καναδική βιομηχανία κάνναβης. Τον Οκτώβριο του 2022, το Ontario Cannabis Store (OCS) δημοσίευσε την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για το οικονομικό έτος 2021-22, η οποία ανέφερε ότι ο ρυθμός ανοίγματος καταστημάτων λιανικής πώλησης είχε επιβραδυνθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η επαρχία είχε περίπου 1.500 καταστήματα που λειτουργούσαν μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου, με καταστήματα που βρίσκονταν σε 233 δήμους της επαρχίας. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Οντάριο ζουν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από ένα κατάστημα λιανικής πώλησης κάνναβης.

Παρά το γεγονός αυτό, αρκετές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Mississauga με πληθυσμό σχεδόν 900.000 κατοίκων, έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν τις λιανικές πωλήσεις κάνναβης. Ωστόσο, ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Toronto Sun δείχνει ότι η Mississauga μπορεί σύντομα να επανεξετάσει την απαγόρευση αυτή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε έκθεση σχετικά με το θέμα. Η δήμαρχος της Mississauga, Bonnie Crombie, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της για το άνοιγμα των πωλήσεων κάνναβης στην πόλη.

Σύμφωνα με την έκθεση του OCS, πάνω από το 96% των πωλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα με κεραμικά, ενώ οι υπόλοιπες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου. Τα προϊόντα αποξηραμένων ανθών αντιπροσώπευαν περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων, ακολουθούμενα από pre-rolls (15%), vapes (16%) και βρώσιμα και συμπυκνωμένα προϊόντα (5% το καθένα).

Κατά τη δημοσίευση της έκθεσης, οι κορυφαίοι λιανοπωλητές στο Οντάριο με βάση τον αριθμό των καταστημάτων ήταν οι Tokyo Smoke (60), Spiritleaf (43), Sessions (42), Fire & Flower (37) και True North (36).

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022 αποκάλυψε ότι το Οντάριο θα μπορούσε δυνητικά να υποστηρίξει περίπου 2.000 καταστήματα κάνναβης για να φτάσει στο “βέλτιστο επίπεδο”. Με τις πωλήσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται και περισσότερους λιανοπωλητές να εισέρχονται στην αγορά, η καναδική βιομηχανία κάνναβης δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.