Το 2018, η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που νομιμοποίησε την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι το σύστημα είναι υπερβολικά περιοριστικό και δίνει προτεραιότητα στα κέρδη της βιομηχανίας έναντι της περίθαλψης των ασθενών.
Η πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη στη Μάλτα απαιτεί από τους ασθενείς να δοκιμάσουν πρώτα όλες τις άλλες συμβατικές θεραπείες και να αποκτήσουν κάρτα ελέγχου ναρκωτικών και ιατρική συνταγή. Δεν είναι επίσης διαθέσιμη σε όσους έχουν ιστορικό κατάχρησης ουσιών, ακόμη και αν είναι νηφάλιοι για πάνω από μια δεκαετία.
Ο Andrew Bonello, πρόεδρος της Releaf Malta, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τη δίκαιη και ισότιμη μεταρρύθμιση της κάνναβης στη χώρα, ισχυρίζεται ότι ο νόμος για την φαρμακευτική κάνναβη σχεδιάστηκε προς όφελος της βιομηχανίας και όχι των ασθενών και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει μηχανισμός για την αντιμετώπιση των παραπόνων των ασθενών ή την ενσωμάτωση των προοπτικών των ασθενών στις αποφάσεις πολιτικής.
Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης της Μάλτας αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά, με αξία που εκτιμάται σε 3,2 δισ. ευρώ έως το 2025. Εν τω μεταξύ, ο νόμος της χώρας για την ευφορική κάνναβη, ο οποίος επιτρέπει στους ενήλικες να κατέχουν έως επτά γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν τέσσερα φυτά για προσωπική χρήση, θα απαιτεί από τους καταναλωτές να συμμετέχουν σε μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς κάνναβης, γνωστούς ως κοινωνικές λέσχες κάνναβης. Η Αρχή για την υπεύθυνη χρήση της κάνναβης θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για τις λέσχες αυτές τον Φεβρουάριο του 2023.