Η Κολομβία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για χρήση από ενήλικες, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο ξεπέρασε άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο στο Κογκρέσο της χώρας. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει συμφιλιωθεί ώστε να είναι πανομοιότυπο τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, πρέπει να περάσει από οκτώ συνολικά στάσεις σε δύο συνεχόμενα έτη προτού γίνει νόμος. Η ψηφοφορία της Τρίτης με 26-6 από την Πρώτη Επιτροπή της Βουλής σηματοδοτεί την πέμπτη στάση.

Σε άρθρο του στο Semena, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Χουάν Κάρλος Λοσάντα του Φιλελεύθερου Κόμματος, εξήγησε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί “μία από τις πιο σημαντικές και αμφιλεγόμενες συζητήσεις των τελευταίων χρόνων”. Υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να εγκαταλειφθεί το αποτυχημένο παράδειγμα της απαγόρευσης και αντ’ αυτού να ακολουθηθεί μια πολιτική που θα διέπεται από κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία, την πρόληψη της κατανάλωσης και την εγγύηση της προσοχής των καταναλωτών-χρηστών. Πιστεύει ότι η ρύθμιση θα σώσει ζωές που η απαγόρευση δεν μπόρεσε να σώσει.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που απαγορεύουν την κατοχή και τη χρήση μη ρυθμιζόμενων ψυχοτρόπων ουσιών χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και περιορισμούς στην κατανάλωση και την εμπορία κάνναβης κοντά σε σχολικές ζώνες και σε δημόσιους χώρους. Ένα τμήμα που υιοθετήθηκε από την έκδοση της Γερουσίας αφορά τον σεβασμό της αυτονομίας των αυτόχθονων κοινοτήτων και την έκδοση διατάγματος από την κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να ρυθμίζουν το φυτό και “να εγγυάται τη διαπολιτισμικότητα ως βασικό στοιχείο του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία”.

Το νομοσχέδιο θεωρείται ως ένας τρόπος να εγκαταλειφθεί ο απαγορευτισμός και να εξαλειφθεί το παράνομο εισόδημα που επέτρεψε τη διαιώνιση του πολέμου και της βίας στη χώρα. Εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Κολομβία θα γίνει η τρίτη χώρα στη Νότια Αμερική που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη, μετά την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.