Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει υψηλή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υψηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Μετά την αναστάτωση στην αγορά παράνομων ναρκωτικών από το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η κατανάλωση ορισμένων ουσιών έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η κάνναβη είναι μακράν η πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αμέσως επόμενες πιο διαδεδομένες, την κοκαΐνη και την έκσταση, να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Στην Τσεχική Δημοκρατία, η χρήση κάνναβης είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, όπως και η χρήση LSD και παραισθησιογόνων μανιταριών.

“Τα καθιερωμένα ναρκωτικά δεν ήταν ποτέ πιο διαθέσιμα και νέες δυνατές ουσίες συνεχίζουν να εμφανίζονται (στις αγορές)”, δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA Alexis Goosdeel. Σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού, 52 νέες ψυχοτρόπες ουσίες εμφανίστηκαν στους καταναλωτές ναρκωτικών πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 15 νέων συνθετικών κανναβινοειδών ή συνθετικών οπιοειδών και έξι συνθετικών καθινόνων.

Η πανδημία προκάλεσε και άλλες σημαντικές αλλαγές στο εμπόριο και την κουλτούρα των ναρκωτικών- οι καταναλωτές και οι έμποροι αναγκάστηκαν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, όπως οι κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας, και τα λουκέτα μείωσαν τη διαθεσιμότητα της θεραπείας για τον εθισμό στα ναρκωτικά, αν και τώρα επανέρχεται σταδιακά στο προ της πανδημίας επίπεδο, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν στις περισσότερες χώρες.

Το EMCDDA εκτιμά ότι περίπου το 30% των πολιτών της ΕΕ ηλικίας 15 έως 64 ετών έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία απαγορευμένη ουσία στη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία είναι η κάνναβη, την οποία 79 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τον τελευταίο χρόνο, 22 εκατομμύρια άνθρωποι (7% του πληθυσμού της ΕΕ) έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά. Μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 34 ετών, το ποσοστό ήταν 15,5%. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία- το 23% των νέων Τσέχων έχουν κάνει χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο.

Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια είναι επίσης πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων στην Τσεχική Δημοκρατία. Περίπου το 5% των ατόμων ηλικίας 15 έως 34 ετών τα έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κάτω από 1%. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό χρηστών μεθαμφεταμίνης (κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης) – 4,84 ανά 1.000 κατοίκους.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ποσότητα μεθαμφεταμίνης που κατασχέθηκε έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί και οι κατασχέσεις αμφεταμίνης έχουν πενταπλασιαστεί. Σύμφωνα με το EMCDDA, αυτό υποδηλώνει τον αυξανόμενο ρόλο της Ευρώπης ως περιοχής παραγωγής, αγοράς και διαμετακόμισης αυτών των ουσιών.