Έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo διαπίστωσε ότι παρά τη νομιμοποίησή της σε διάφορα μέρη της Βόρειας Αμερικής, οι πωλήσεις κάνναβης στη μαύρη αγορά εξακολουθούν να είναι σημαντικές.
Η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης επιτρέπεται πλέον στον Καναδά και σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε εν μέρει για την ανάληψη του ελέγχου του ναρκωτικού, βγάζοντάς το από την παράνομη αγορά σε μια ρυθμιζόμενη, νόμιμη.
Ωστόσο, η μαύρη αγορά κάνναβης εξακολουθεί να ανθεί, με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo να υποδηλώνει ότι ο λόγος είναι ότι οι υψηλότερες τιμές και οι ταλαιπωρίες που σχετίζονται με τις νόμιμες πηγές οδηγούν τους ανθρώπους προς τους παράνομους παρόχους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, διερεύνησε τα εμπόδια στη νόμιμη πρόσβαση που διατηρούν την παράνομη αγορά κάνναβης σε άνθηση.
Η κλίμακα της παράνομης αγοράς κάνναβης
Στην έρευνά τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου ανέλυσαν στοιχεία από τη Διεθνή Μελέτη για την Πολιτική της Κάνναβης 2019 και 2020, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση κάνναβης κατά τους τελευταίους 12 μήνες, όπως πόσο χρησιμοποίησαν το ναρκωτικό και αν το προμηθεύτηκαν από νόμιμη ή παράνομη πηγή. Τα άτομα που απέκτησαν κάνναβη από παράνομη πηγή κλήθηκαν να επιλέξουν από έναν κατάλογο λόγων για την αγορά κάνναβης στη μαύρη αγορά.
Ο κύριος λόγος για την αγορά παράνομης κάνναβης και τα δύο έτη μεταξύ των ατόμων στον Καναδά ήταν επειδή “οι νόμιμες πηγές είχαν υψηλότερες τιμές”, με το 35,9% να δηλώνει αυτό το 2019 και το 34,6% το 2020. Στις ΗΠΑ, αυτός ήταν επίσης ο κύριος λόγος για την αγορά παράνομης κάνναβης, με το 27,3% των συμμετεχόντων να το αναφέρει αυτό το 2019 και το 26,7% το 2020. Η ευκολία ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, με τα νόμιμα καταστήματα να είναι πολύ μακριά ή να μην βρίσκονται εκεί όπου ζούσαν οι άνθρωποι, γεγονός που οδήγησε από 10,6% έως 19,8% των ερωτηθέντων να αγοράσουν παράνομα κάνναβη.
Άλλοι πιθανοί λόγοι ήταν η χαμηλή ποιότητα, η επιθυμία να παραμείνουν ανώνυμοι, η ταχύτητα παράδοσης και η αφοσίωση σε έναν έμπορο, αν και αυτοί επιλέχθηκαν πολύ λιγότερο ως παράγοντες που επηρέαζαν στις αποφάσεις αγοράς σε σύγκριση με την τιμή και την ευκολία.
Ο David Hammond, PhD, καθηγητής και πρόεδρος πανεπιστημιακής έρευνας στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Waterloo και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Παρατηρήσαμε επίσης διαφορές μεταξύ των δικαιοδοσιών και αλλαγές με την πάροδο του χρόνου – πολλοί λόγοι μειώθηκαν σε μεταγενέστερα έτη, γεγονός που αντανακλά τις αλλαγές στον αριθμό των καταστημάτων και την τιμή της κάνναβης στον Καναδά και στις πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης από ενήλικες”.
Επιπτώσεις των περιορισμών της πανδημίας
Η ομάδα εξήγησε ότι οι περιορισμοί του COVID-19 ενδεχομένως επηρέασαν τις αλλαγές στις απαντήσεις μεταξύ 2019 και 2020, καθώς πάνω από το 10% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η πανδημία περιόρισε τη δυνατότητά τους να αγοράσουν νόμιμα κάνναβη το 2020. Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και καναδικές επαρχίες εφάρμοσαν υπηρεσίες νόμιμης παράδοσης κάνναβης κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών του COVID-19, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη μείωση των ερωτηθέντων που ανέφεραν αργούς χρόνους παράδοσης και ταλαιπωρία.
Ο κύριος στόχος της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης ήταν να εξαλειφθεί η παράνομη αγορά και να αφαιρεθεί η εξουσία από το οργανωμένο έγκλημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι λόγοι που επισημάνθηκαν στην παρούσα μελέτη για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της νόμιμης αγοράς.
Ο Hammond κατέληξε στο συμπέρασμα: “Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες πολιτικές χρήσης ουσιών εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η μετάβαση των καταναλωτών από τις παράνομες στις νόμιμες πηγές λιανικής πώλησης αποτελεί πρωταρχικό στόχο της νομιμοποίησης. Πράγματι, πολλά από τα δυνητικά οφέλη της νομιμοποίησης -συμπεριλαμβανομένων των προτύπων προϊόντων, των εσόδων για τις νόμιμες επιχειρήσεις και της μείωσης της επιβάρυνσης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης- εξαρτώνται από τη μετάβαση των καταναλωτών σε νόμιμες πηγές κάνναβης. Δεδομένης της σημασίας αυτού του ζητήματος, υπάρχουν λίγα εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν από πού προμηθεύονται οι καταναλωτές τα προϊόντα τους σε μια νόμιμη αγορά.
“Καθώς οι αγορές ωριμάζουν, ο αριθμός των καταστημάτων ανά κάτοικο τείνει να αυξάνεται και η ταλαιπωρία αναμένεται να γίνει λιγότερο εμπόδιο. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας και της ποινικής δικαιοσύνης προκειμένου να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική αγορά νόμιμης κάνναβης που θα ενθαρρύνει τη νόμιμη αγορά”.