Η προσπάθεια της Νέας Υόρκης να απορρίψει μια αγωγή που προκαλεί την καθυστέρηση των καταστημάτων ευφορικής κάνναβης σε ολόκληρη την πολιτεία απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή. Η αγωγή έχει προκαλέσει επ’ αόριστον αναμονή για την έκδοση 63 από τις 150 προβλεπόμενες άδειες λιανικής για ενήλικες της πολιτείας.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο κάτοικος του Μίσιγκαν Κένεθ Γκέι μήνυσε το πολιτειακό Γραφείο Διαχείρισης Κάνναβης για λογαριασμό της εταιρείας του, Variscite. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η απαίτηση ότι οι αιτούντες λιανικής πώλησης κάνναβης πρέπει να έχουν τόσο “σημαντική παρουσία” στη Νέα Υόρκη όσο και ποινικό μητρώο για καταδίκη σχετική με τη κάνναβη βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία στην εταιρεία.

Η επιλογή της Variscite για μια άδεια CUARD ήταν η περιοχή Finger Lakes, αλλά η αγωγή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση προσωρινής διαταγής περιοριστικών μέτρων από τον δικαστή Gary Sharpe, ο οποίος έκτοτε έχει μπλοκάρει τις άδειες σε πέντε περιοχές: Νέα Υόρκη, Mid-Hudson και Δυτική Νέα Υόρκη. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας προσπάθησε να απορρίψει την αγωγή και να περιορίσει τις επηρεαζόμενες περιοχές μόνο στις Finger Lakes, αλλά ο δικαστής Sharpe απέρριψε και τα δύο αιτήματα στην απόφασή του την Τρίτη.

Η Νέα Υόρκη νομιμοποίησε τις πωλήσεις για χρήση από ενήλικες τον Μάρτιο του 2021, αλλά μόνο δύο αδειοδοτημένα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στο Κάτω Μανχάταν. Εν τω μεταξύ, η παράνομη αγορά συνεχίζει να ανθεί, με 1.400 μη αδειοδοτημένους πωλητές κάνναβης μόνο στη Νέα Υόρκη.

Με την απόρριψη της προσφυγής, η αναμονή για την έκδοση αδειών λιανικής πώλησης για χρήση από ενήλικες στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί, αφήνοντας τους δυνητικούς κατόχους αδειών και τους καταναλωτές σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η πολιτεία αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της αμφισβήτησης στο ομοσπονδιακό Εφετείο.