Το Περού ενέκρινε πρόσφατα κανονισμούς για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά οι ασθενείς ανησυχούν για τους περιορισμούς που ενδέχεται να δυσχεράνουν την πρόσβαση. Οι κανονισμοί καλύπτουν θέματα όπως η χρήση, οι άδειες και οι σπόροι, τα οποία έχουν προκαλέσει επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα ιατρικής και ομάδες ασθενών.

Σύμφωνα με τον ιατρικό εμπειρογνώμονα Herbert Cuba, τα αιτήματα των ασθενών να παράγουν τα δικά τους φυτά κάνναβης έμειναν έξω από τον κανονισμό, καθιστώντας ακριβή την εισαγωγή ελαίων. Εν τω μεταξύ, ο Max Alzamora, επικεφαλής της Περουβιανής Ένωσης Ιατρικής Κανναβινοειδών, τόνισε τη διαφορά στην πρόσβαση στην κάνναβη μεταξύ της Λίμα και των επαρχιών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ασθενείς να αποκτήσουν το φάρμακο.

Μία από τις κύριες επικρίσεις του κανονισμού είναι η γραφειοκρατία που συνεπάγεται η λήψη αδειών από πολλαπλούς εποπτικούς φορείς. Αυτή η πολυπλοκότητα καθιστά πιο δύσκολο για τους ασθενείς με λιγότερους πόρους να έχουν πρόσβαση στην κάνναβη, καθώς μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν για πρόσθετες διαβουλεύσεις για να λάβουν συνταγές για διαφορετικά στελέχη.

Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι σπόροι πρέπει να λαμβάνονται από εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και οι ασθενείς θα χρειάζονται ιατρικές συνταγές για την πρόσβαση σε παραλλαγές του στελέχους τους. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για τους ασθενείς που αναζητούν ιατρική θεραπεία με κάνναβη.

Ως απάντηση σε αυτά τα ζητήματα, οι ενώσεις κάνναβης προετοιμάζουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική κάνναβη. Ο στόχος είναι να γίνει η κάνναβη πιο προσιτή και να καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για όλους.

Συνολικά, οι νέοι κανονισμοί για τη φαρμακευτική κάνναβη στο Περού έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ασθενών και των ιατρικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με την πρόσβαση. Ενώ ο κανονισμός καλύπτει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης, τις άδειες και τους σπόρους, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν ισότιμη πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη για να λάβουν τα οφέλη αυτού του φαρμάκου.