Πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού πληθυσμού υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης από ενήλικες και περίπου το 30% από αυτούς ενδιαφέρεται να την αγοράσει, σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης από ειδικούς της κάνναβης, Curaleaf International.

Η φιλελεύθερη προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά την απελευθέρωση της κάνναβης, θα μπορούσε να αποκομίσει πολλαπλά  οικονομικά οφέλη, όπως φαίνεται και στο παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αύξηση της χρήσης κάνναβης κατά τη διάρκεια των lock down που προκαλούνται από την πανδημία.

H πλειονότητα των Ευρωπαίων υποστηρίζει τα ελεγχόμενα καταστήματα κάνναβης, και οι περισσότεροι δεν προτιμούν την καλλιέργεια του φυτού στο σπίτι, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων Hanway με έδρα το Λονδίνο και της εταιρείας Curaleaf International.

Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό της ομοσπονδιακής απαγόρευσης της κάνναβης, η οποία έχει δημιουργήσει νομικούς πονοκεφάλους στους χρήστες και τις επιχειρήσεις στις πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει.

«Βλέπουμε την ευρωπαϊκή αγορά να είναι τρία έως τέσσερα χρόνια πίσω (οι ΗΠΑ), αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεκινήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπόρις Τζόρνταν, στέλεχος της Curaleaf με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ άλλες έχουν αποποινικοποιήσει τη γενική χρήση της. Η Μάλτα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεψε περιορισμένη καλλιέργεια και προσωπική χρήση κάνναβης. Διαβάστε περισσότερα

Η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,27 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια έσοδα έως το 2025, από περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Prohibition Partners. Η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη αγορά κάνναβης στην ευρωπαΐκή ήπειρο μέχρι στιγμής.

«Υπάρχει σαφής πολιτική επιθυμία και προθυμία στη Γερμανία να νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση», δήλωσε στο Reuters ο Τζο Μπάγερν, διευθύνων σύμβουλος της Curaleaf.

«Δεδομένου ότι (η Γερμανία) είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι θα πρωτοστατήσει και θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο για την υπόλοιπη ήπειρο», δήλωσε η Μπάγερν.

Κατεβάστε την έκθεση εδώ