Μετά τη μαζική μεταρρύθμιση της πολιτικής της για τα ναρκωτικά στο γύρισμα του αιώνα, η Πορτογαλία είναι παγκόσμιος ηγέτης της τεκμηριωμένης πολιτικής που βασίζεται στην αρχή της μείωσης της βλάβης. Η κατάσταση φαίνεται να αποδίδει, με περισσότερα άτομα σε θεραπεία και λιγότερα νέα κρούσματα του HIV. Αλλά το κλειδί αυτής της πολιτικής δεν ήταν η νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, τα ναρκωτικά δεν είναι νόμιμα στην Πορτογαλία. Οι πιθανοί λόγοι για τον μύθο ότι είναι καταλήγουν σε μια παρανόηση των νομικών αρχών, ιδίως της διαφοράς μεταξύ νομιμοποίησης και αποποινικοποίησης και του πολύ καινοτόμου τρόπου με τον οποίο η Πορτογαλία άλλαξε την πολιτική της για τα ναρκωτικά.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ νομιμοποίησης και αποποινικοποίησης. Πρόκειται για πολύπλοκες έννοιες, οπότε υπομείνετε μαζί μας ενώ ελίσσεστε μέσα στον λαβύρινθο αυτών των δύο νομικών ιδεών.

Η νομιμοποίηση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, αλλά σε ένα σενάριο όπου τα ναρκωτικά νομιμοποιούνται, αυτό θα σήμαινε ότι η χρήση, η κατοχή, η παρασκευή και η προμήθεια ναρκωτικών ουσιών δεν θα επισύρουν καμία ποινική κύρωση. Για παράδειγμα, η πολιτεία του Κολοράντο πρόκειται να νομιμοποιήσει την κάνναβη. Σε αυτή την κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι η κάνναβη θα μπορεί να χρησιμοποιείται, να καλλιεργείται, να πωλείται και να κατέχεται με ανοιχτό τρόπο. Η κάνναβη θα μετατραπεί από παράνομο ναρκωτικό σε νόμιμο, όπως το αλκοόλ και ο καπνός.

Από την άλλη πλευρά, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών συνήθως καταργεί τις ποινικές κυρώσεις αλλά όχι απαραίτητα τις αστικές κυρώσεις για παραβάσεις χαμηλού επιπέδου (όπως η κατοχή και η μικρής κλίμακας κοινωνική προμήθεια). Για παράδειγμα, η Βόρεια Επικράτεια στην Αυστραλία διατήρησε το παράνομο καθεστώς της κάνναβης, αλλά αν συλληφθούν με αυτή, οι άνθρωποι τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο. Η αποποινικοποίηση ενός αδικήματος δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο. Η υπερβολική ταχύτητα είναι ένα καλό παράδειγμα αδικήματος που συνήθως αντιμετωπίζεται με αστική ποινή.

Η Πορτογαλία δεν έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς οποιουδήποτε ναρκωτικού. Όλα παραμένουν παράνομα, ωστόσο, το αδίκημα της κατοχής έχει μετατραπεί από ποινικό σε αστικό.

Ακολουθεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος.

Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε τη χρήση και την κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών με τρόπο που μεταφέρει την εστίαση από την ποινική τιμωρία στη θεραπεία.

Τα ναρκωτικά δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα και δεν μπορούν να πωληθούν νόμιμα. Εάν συλληφθείτε με ποσότητα κατοχής ναρκωτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν αστικές συνέπειες.

Η πολιτική της Πορτογαλίας δεν διαφοροποιεί το είδος του ναρκωτικού – είτε πρόκειται για “σκληρό” ναρκωτικό όπως η ηρωίνη είτε για “μαλακό” ναρκωτικό όπως η κάνναβη, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Εάν ένα άτομο βρεθεί με μια μικρή ποσότητα ναρκωτικού (που ορίζεται ως ποσότητα 10 ημερών για προσωπική χρήση), το ναρκωτικό κατάσχεται και το άτομο καλείται σε μια επιτροπή που ονομάζεται Comissões para a Dissuasão da Toxicodependência (Επιτροπή για την αποτροπή της τοξικοεξάρτησης).

Η Επιτροπή αποτελείται από έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχίατρο και έναν δικηγόρο. Αυτοί αξιολογούν το άτομο. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι το άτομο έχει πρόβλημα εθισμού, προσφέρεται θεραπεία ή διατάσσεται η παροχή κοινωφελούς εργασίας. Δεν μπορεί να επιβάλει υποχρεωτική θεραπεία, παρά μόνο να την προσφέρει.

Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιβάλει άλλες αστικές κυρώσεις σε άτομα που συλλαμβάνονται με ναρκωτικά. Αυτές μπορεί να είναι από πρόστιμο 25 έως 150 ευρώ μέχρι την αναστολή της επαγγελματικής άδειας (όπως αυτή ενός δασκάλου, γιατρού ή οδηγού ταξί) ή την απαγόρευση επίσκεψης σε ορισμένους τόπους και ανθρώπους.

Η παρασκευή, η εισαγωγή και η πώληση ναρκωτικών εξακολουθεί να είναι πολύ παράνομη. Ακόμη και η καλλιέργεια της δικής σας κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως και η κατοχή σπόρων κάνναβης.

Μην ανησυχείτε αν μπερδευτήκατε – ακόμη και οι ακαδημαϊκοί και οι άνθρωποι στον τομέα του αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών τα μπερδεύουν συστηματικά. Λόγω των ανταγωνιστικών ιδεολογιών και συναισθημάτων σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών, η ερμηνεία των στοιχείων από τους ανθρώπους είναι συχνά στρεβλή. Στην πραγματικότητα, ένα έγγραφο του 2012 από τους Hughes και Stevens εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ακαδημαϊκοί υπέρ και κατά έχουν παρερμηνεύσει τα δεδομένα και τα στοιχεία γύρω από την πολιτική της Πορτογαλίας για τα ναρκωτικά. Το έγγραφο επισημαίνει ότι υπήρξαν σαφείς παρανοήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης και στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της αποποινικοποίησης.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα ναρκωτικά στην Πορτογαλία

Είναι νόμιμα τα ναρκωτικά στην Πορτογαλία;

Τα ναρκωτικά δεν είναι νόμιμα στην Πορτογαλία, αυτό είναι ένας μύθος. Ωστόσο, όλα τα ναρκωτικά είναι αποποινικοποιημένα, συμπεριλαμβανομένων σε μεγάλο βαθμό στιγματισμένων ναρκωτικών όπως η μεθαμφεταμίνη. Η Πορτογαλία έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση της δημόσιας υγείας όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών, μη ποινικοποιώντας όσους έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά. Παρόλα αυτά, η κατοχή μιας συγκεκριμένης ποσότητας ναρκωτικών μπορεί να θεωρηθεί διακίνηση ναρκωτικών και θεωρείται έγκλημα. Οι επιτρεπόμενες ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το ναρκωτικό, αλλά, για παράδειγμα, τα άτομα μπορούν να μεταφέρουν νόμιμα μέχρι 5 γραμμάρια κάνναβης στην Πορτογαλία.

Θα πάτε φυλακή στην Πορτογαλία αν σας πιάσουν με ναρκωτικά;

Εάν έχετε πάνω από τη νόμιμη ποσότητα ενός συγκεκριμένου ναρκωτικού, μπορεί να αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις. Η νόμιμη ποσότητα διαφέρει ανάλογα με το ναρκωτικό. Για την κοκαΐνη, είναι νόμιμο να μεταφέρετε μέχρι 2 γραμμάρια και για το χασίς, είναι νόμιμο να μεταφέρετε μέχρι 5 γραμμάρια στην Πορτογαλία. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε μέχρι 20 γραμμάρια άνθη κάνναβης.

Είναι νόμιμο το χόρτο στην Πορτογαλία;

Το χόρτο δεν είναι νόμιμο στην Πορτογαλία, είναι αποποινικοποιημένο. Μπορείτε να έχετε μέχρι 20 γραμμάρια άνθη κάνναβης χωρίς να αποτελεί αδίκημα. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι αν η αστυνομία σας βρει να το έχετε στην κατοχή σας, θα σας αφήσει να το κρατήσετε. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας το κατάσχουν. Αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπορείτε να πάτε στη φυλακή έως και 5 χρόνια για την κατοχή κάνναβης. Επιπλέον, από το 2018, η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη στην Πορτογαλία. Όσοι διαθέτουν άδεια κάνναβης μπορούν να αγοράζουν φαρμακευτική κάνναβη από αδειοδοτημένα φαρμακεία, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.