Η ετήσια εκδήλωση κάνναβης της Πολωνίας, το WeedFest, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται αν η Πολωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της μεταρρύθμισης της κάνναβης, ακολουθώντας τα βήματα των γειτονικών της χωρών. Ενόψει του WeedFest, ο Michał Witczak, διοργανωτής της εκδήλωσης, πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή, αλλά η μάχη για την αλλαγή της στάσης των πολιτικών και του κοινού συνεχίζεται.

Μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης το 2017, η Πολωνία έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές κάνναβης στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αρχική απαγόρευση της εγχώριας καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης ανάγκασε τη χώρα να στηριχθεί στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά εφοδιασμού που άφησαν τους ασθενείς χωρίς φάρμακα για μήνες.

Τον Μάιο του 2022, μια τροποποίηση του νόμου για την καταπολέμηση της τοξικομανίας επέτρεψε την καλλιέργεια και την παρασκευή ιατρικής κάνναβης στην Πολωνία. Νωρίτερα φέτος, η Can4Med, ο πρώτος εξειδικευμένος παραγωγός χονδρικής πώλησης της χώρας, προμηθεύτηκε 12 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης για διανομή, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη προμήθεια για τους ασθενείς.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η στάση απέναντι στην κάνναβη στην Πολωνία αλλάζει και ορισμένοι εικάζουν ότι η μεταρρύθμιση για ψυχαγωγικούς σκοπούς θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα γειτονικών χωρών όπως η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Το WeedFest, η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την κάνναβη στην Πολωνία, θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές από τον ευρωπαϊκό τομέα της κάνναβης στη Βαρσοβία από τις 27 έως τις 28 Μαΐου. Μιλήσαμε με τον διοργανωτή Michał Witczak για τον ρόλο της εκδήλωσης στην αλλαγή των αντιλήψεων και τη σημασία της πίεσης προς τους πολιτικούς για τη μεταρρύθμιση.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει οι στάσεις απέναντι στην κάνναβη στην Πολωνία μετά τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης το 2017 ή εξακολουθεί να υφίσταται το στίγμα;

Ο Witczak σημειώνει ότι οι στάσεις της πολωνικής κοινωνίας έχουν προοδεύσει σημαντικά όσον αφορά την κάνναβη. Περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον τις θετικές ιδιότητές της και την αντιμετωπίζουν ως φάρμακο που διατίθεται με ιατρική συνταγή. Ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν την κάνναβη ως φάρμακο που συνδέεται με τον εθισμό, πρωτοβουλίες όπως το WeedFest, η Free Cannabis March και τα ιδρύματα ευαισθητοποίησης εργάζονται για την αλλαγή αυτής της αντίληψης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει διαλέξεις και ομιλίες από ειδικούς για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της κάνναβης.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της πρόσβασης στη φαρμακευτική κάνναβη στην Πολωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχικές προκλήσεις;

Ο Witczak αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα των συνταγών βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αν και η τιμή παραμένει υψηλή. Με την πάροδο των ετών, έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα φαρμακεία και κλινικές για τη θεραπεία με ιατρική κάνναβη, βελτιώνοντας την πρόσβαση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν ότι η επαφή με μια κλινική, όπως η συνεργάτης τους Carenabis, μπορεί να τους καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία θεραπείας από την πρώτη επίσκεψη.

Η θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη αρχικά στιγματίστηκε, αλλά οι προσπάθειες πρωτοπόρων γιατρών και γονέων που υπερασπίζονται τη θεραπεία των παιδιών τους με ιατρική κάνναβη έχουν επιφέρει θετικές αλλαγές. Ο Witczak εκφράζει ευγνωμοσύνη για τους γενναίους γιατρούς στην Πολωνία που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των ασθενών και ελπίζει ότι περισσότεροι γιατροί θα αγκαλιάσουν αυτή τη μορφή θεραπείας. Πιστεύει ότι καθώς η συνείδηση συνεχίζει να εξελίσσεται, η κοινωνία θα αναπτύξει μια πιο θετική προοπτική για τις θεραπείες με κάνναβη

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης για ενήλικες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύετε ότι η Πολωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα;

Ο Witczak αποκαλύπτει ότι η μάχη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολωνικό κοινοβούλιο εδώ και χρόνια. Η κοινότητα της κάνναβης έχει ως στόχο να κάνει το κοινό και τους πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν ότι η κάνναβη είναι ένα φυτό με μεγάλες δυνατότητες για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη και όχι απλώς ένα ναρκωτικό. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ανακοινώσει σχέδια για μερική νομιμοποίηση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ακολουθούν το παράδειγμά της. Ο Witczak ελπίζει ότι οι Πολωνοί πολιτικοί θα αναγνωρίσουν τα πιθανά φορολογικά έσοδα από την κάνναβη και θα δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία της κοινωνίας, εξετάζοντας την πλήρη νομιμοποίηση ή ψηφίζοντας μια πιο φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Υπάρχει σημαντική όρεξη για μεταρρύθμιση της κάνναβης στο ευρύ κοινό;

Οι απόψεις διίστανται μεταξύ του κοινού, αλλά ο Witczak παρατηρεί μια θετική τάση. Έχει παρατηρήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων